2017-06-09
喺友人嘅介紹下,收工特別去到銅鑼灣「米走雞」食雞煲!雞煲通常我都會選擇喺冬天食,三十幾度食雞煲都係第一次!未行入餐廳入面,已經見到有menu紙放左喺門口,見到火鍋配料選擇非常多,粗略一scan,已經心裏有數一陣order啲咩 入到店內坐低後,當然係先選擇食咩口味嘅雞煲啦!最後揀咗黃金芝士,芝士碎要普通。之後店員就放低調味料,供稍後打邊爐時使用!墊枱紙上印有食黃金芝士雞煲嘅步驟同注意事項,非常貼心根據步驟,雞煲一上枱,要先用大火煮沸;調至保溫,記得唔需要攪拌!然之後先吃雞件!細問店員,得知呢個雞煲係用上四種唔同嘅芝士炮製而成,芝味十足!每件雞件都被芝士包圍,再配上洋蔥作平衡,味道唔會太濃,食落亦唔會滯!雞件啖啖肉,唔會有太多碎骨,抵讚!食完雞煲之後,火鍋配料陸續送上。先來特級雪花肥牛$108。手打墨魚丸$68日本廣島蠔$78仲有紅薯粉$14店員將芝士湯倒入鍋裏煲滾,然後逐樣逐樣將配料放入鍋裏。先說牛肉,油脂分布平均,肉質細嫩唔韌,牛味亦非常濃郁!其次,手打墨魚丸果然名不虛傳,鮮味之餘亦非常彈牙!此外,日本廣島蠔帶有淡淡海水味,但煮熟後略為「縮水」!最後嘅紅薯粉煮熟後非常煙韌,非常Q彈!整
四重芝士
先來特級雪花肥牛$108。
特級雪花肥牛
手打墨魚丸$68
手打墨魚丸
日本廣島蠔$78
日本廣島蠔
仲有紅薯粉$14
紅薯粉
店員將芝士湯倒入鍋裏煲滾,然後逐樣逐樣將配料放入鍋裏。
非常Q彈!
整體而言,我對這間雞煲的食物和店員服務態度亦相當滿意, 下次一定會再來!