2021-09-10
好鍾意呢間呀!裝潢靚食物正值得寫返個食評做紀錄!一入到去,要填紙仔,店員已經好helpful咁講日期同時間比我知(我成日都唔記得要睇電話,哈)雖然只係平日嘅夜晚,而且時間尚早,但係都幾full下~今晚兩個人食,我哋一齊食意粉、飯同甜品,好飽暖心滷肉飯:呢間餐廳唔只一般嗰啲西式意粉,仲有台式便當飯。啲飯好多(我覺得如果我一個人食下次要叫少飯),一粒粒好好食,滷肉都唔係太多油,五花豬肉唔會好肥(不過有啲人可能鍾意食肥啲),溏心蛋好靚。如果需要仲可以走蔥(order時店員會主動問)。仲有蛋花湯同木耳小食,果然暖胃又暖心!佛羅倫斯花枝乾貝麵:一上碟香氣撲鼻,兩粒帶子大大隻,應該唔係煎好耐全熟,所以先咁厚肉冇縮水又唔韌。仲有魷魚圈,一樣好好味。不過建議大家都要趁熱食,我為咗等齊同影相都搞咗一段時間先起動,個麵就冇咁熱。同埋雖然唔乾身,但我鍾意再多啲汁會更加好!京都宇治抹茶紅豆鬆餅:因為愛文芒waffle已經賣晒,揀咗次選呢個。本身猶豫加唔加轉麻薯餡,礙於太飽就留返下次先試啦。好鍾意佢個擺盤,心形好靚!而且佢嘅雪糕係哈根大師,有質素保證除咗粒馬卡龍(COFFEE味)甜得濟,兩個人分享啱啱好!影咗好
雖然只係平日嘅夜晚,而且時間尚早,但係都幾full下~
今晚兩個人食,我哋一齊食意粉、飯同甜品,好飽
暖心滷肉飯:呢間餐廳唔只一般嗰啲西式意粉,仲有台式便當飯。啲飯好多(我覺得如果我一個人食下次要叫少飯),一粒粒好好食,滷肉都唔係太多油,五花豬肉唔會好肥(不過有啲人可能鍾意食肥啲),溏心蛋好靚。 如果需要仲可以走蔥(order時店員會主動問)。 仲有蛋花湯同木耳小食,果然暖胃又暖心!
佛羅倫斯花枝乾貝麵:一上碟香氣撲鼻,兩粒帶子大大隻,應該唔係煎好耐全熟,所以先咁厚肉冇縮水又唔韌。仲有魷魚圈,一樣好好味。 不過建議大家都要趁熱食,我為咗等齊同影相都搞咗一段時間先起動,個麵就冇咁熱。同埋雖然唔乾身,但我鍾意再多啲汁會更加好!
京都宇治抹茶紅豆鬆餅:因為愛文芒waffle已經賣晒,揀咗次選呢個。本身猶豫加唔加轉麻薯餡,礙於太飽就留返下次先試啦。好鍾意佢個擺盤,心形好靚!而且佢嘅雪糕係哈根大師,有質素保證除咗粒馬卡龍(COFFEE味)甜得濟,兩個人分享啱啱好!影咗好多相食完飯唔使另外搵 糖水舖都食到靚嘅甜品真係好方便~
野梅荔枝冰沙:好大杯,唔只打卡一流,味道都唔錯。我好怕啲好甜嘅 糖水/藥水味飲品,所以揀野梅荔枝想酸酸甜甜+清新啲,落單嘅時候仲特登問一問有無得少甜少冰嗰啲,雖然固定甜度,但除咗個舊cream,整體飲落都唔會太甜!
百香果鮮柚茶:未攪勻嘅時候飲就只係飲到好甜嘅 糖水,篤完啲西柚飲好好多,啲西柚仲要大大片,超正呀!
P.S. 想order嘅愛文芒甜品同珍奶sold out有啲失望,希望下次食到啦!