2018-09-23 176 views
約咗三位多年冇見嘅小學同學聚舊。就大家方便,揀咗位於尖沙咀童軍總會地庫嘅富臨皇宮皇室①號。我哋四人,分別點咗菜、魚、肉同伊麵各一個。濃湯鮮竹浸皇帝苗蔬菜紅綠相影,相當吸引,皇帝苗嫩綠,散發出特殊的芳香氣味,增加濃湯嘅鮮美,别有一番味道。清蒸沙巴仔清蒸沙巴仔做法其實吾簡單,除咗魚要夠新鮮外,控制火候相當重要,先達到魚鮮肉滑嘅效果。條魚蒸得啱啱好,再將滾油均勻淋喺蔥絲同蒸魚豉油上面,肉質夠鮮甜嫩滑。大澳香蝦骨大澳出名蝦醬,今次吾使入大澳都可以回味到蝦醬咸香味。香蝦骨肉質肥瘦均勻,充滿蝦醬的濃香味。雖然聞起來好腥,但喜歡食嘅人覺得那股特有嘅鹹鮮味令人回味無窮。不過就炸得略為老身。芝士波士頓龍蝦伊麵用上湯烹調的龍蝦同芝士醬鋪上伊麵上面,令伊麵充满海鮮的滋味同芝士味。麵條分明,吾會太淋,喺一個邪惡但又好味嘅麵食。今晚飯聚,食物同小學校園生活同樣令我哋回味。

我哋四人,分別點咗菜、魚、肉同伊麵各一個。

濃湯鮮竹浸皇帝苗

清蒸沙巴仔

大澳香蝦骨

芝士波士頓龍蝦伊麵

今晚飯聚,食物同小學校園生活同樣令我哋回味。