2019-02-27
夜晚要喺跑馬地做野,所以諗住早少少去準備,去到先醒起早餐&晏晝嗰餐都未食,而我同事食完晏又話肚餓,於是就一齊去搵食,行經一個橫街見到有間上海菜,突然好想食小籠包,於是就同我同事提議黎上海弄堂菜肉餛飩食上海菜。打開度門有幾級樓梯要上,由於已經過哂食晏時間,所以店員可以即刻安座位比我地。餐廳點菜好方便,可以電過落單由於我同事想食炒飯,所以決定唔叫餐。先黎咗個陳年花雕醉雞...雞肉好滑,而且雞肉入哂花雕味好香。到我同事指定要嘅雲腿蝦蛋白炒飯,個炒飯上到枱時佢先解釋點解點呢個炒飯,事源佢喺頂x私房菜到食過呢一味,想做一個比較...佢食第一啖已經話好味過X爺私房菜嗰碟,雲腿好香,蝦夠爽,最緊要D飯硬度適中,喺呢到食個飯百幾蚊,抵過x爺好多喎!到我嘅主菜出場喇—小籠包平時食開小籠包,好多地方包到頂頂個圈位都好厚皮,每次我都會唔食,但呢個小籠包我咬第一啖,個頂頂嘅皮已經Feel到好薄,到內裡嘅肉汁好鮮味,然後一啖放入口,好好味,個皮成粒都好薄。最尾食埋個脆皮素鵝,呢個脆皮素鵝係即炸,上枱仲熱辣辣。而內裡嘅配料好鮮味,特別係冬菇,雖然切哂片,但食落時都Feel到冬菇好滑。食咁多野埋單都唔使$300,抵
餐廳點菜好方便,可以電過落單
由於我同事想食炒飯,所以決定唔叫餐。
到我嘅主菜出場喇—小籠包
食咁多野埋單都唔使$300,抵食