2019-11-30
天氣轉涼左好想食啲熱辣辣嘅野,是日中午就黎到中環利源西街的「三一餃子」吃午餐,小店由石硤尾衝出中環開分店,早喺石硤尾嗰陣我已經食過佢地嘅餃子,而家中環店都好受歡迎呢餐牌上除左餃子🥟,仲有各式小食,選擇都幾豐富Coca-Cola Plus好少餐廳會有Coca-Cola Plus供應,叫左一罐來減慢卡路里吸收蝦皮韭菜豬肉餃選擇左湯餃,湯底都幾清甜,每隻餃子都好大隻及飽滿。豬肉同韭菜餡料係絕妙嘅配搭,滿滿的韭菜香,好好食呀豆漿蝦皮湯米線湯底可以選擇鰹魚昆布或豆漿蝦皮,我就揀咗比較少見的豆漿蝦皮湯。湯底呈奶白色,入口帶有豆香及蝦米香,味道好鮮甜且特別!米線軟硬適中,Q彈有嚼口,亦充分吸收左湯底精華甘煮野菜野菜種類好豐富,有羽衣甘藍、蘿蔔、冬菇、芋絲等等,用清湯浸住,唔油膩,有益健康炸花枝丸一客有四粒,炸到金黃色,熱辣辣好吸引呢!入口爽口彈牙,充滿花枝香粟米豬肉餃(圖上)冰花煎粟米豬肉餃,金黃色的絲網面非常吸引,底部好香脆!粟米同豬肉餡料十足,味道同口感都好豐富呢蒜芯豬肉餃(圖下)煎餃不會太油膩,餃子皮厚薄適中,有麵粉香。內裡係翠綠的蒜芯配上新鮮豬肉餡,入口充滿着陣陣蒜香,非常滋味
餐牌上除左餃子🥟,仲有各式小食,選擇都幾豐富
Coca-Cola Plus
蝦皮韭菜豬肉餃
豆漿蝦皮湯米線
甘煮野菜
炸花枝丸
粟米豬肉餃(圖上)
蒜芯豬肉餃(圖下)