2020-06-10
深味餃子-晏晝食得好飽,下午茶又食咗lady M所以決定夜晚揀餃子嚟食!-荃灣餃子最出名嘅就係餃X屋!但係而家就唔食佢lu! 搵搵下就搵到呢間深味餃子!-佢有餃子再加麵,但由於我同朋友都覺得好飽,所有我地決定齊食湯餃!-我哋分別叫咗韭菜豬肉餃、芫荽豬肉餃同埋和風秋葵!-初頭都諗咗陣和風秋葵會係咩醬,結果上到嚟發現係一啲類似麻醬嘅嘢,但係有小小嘅辣!秋葵嘅份量好多,以$20嚟計真係抵呀!-湯餃方面,個人覺得芫荽湯餃嘅芫荽味道就唔係好濃烈,連我呢個唔係好食芫荽嘅人呢都接受到!醃豬肉同芫荽嘅份量呢就各半,好balance!至於韭菜豬肉餃既韭菜就比豬肉多,味道都唔差!枱面亦都有一啲辣菜甫可以加落去一齊食!至於湯餃皮夠薄,老火湯嘅味道就比較淡,但飲完唔覺得口渴,相信冇落到味精!
我哋分別叫咗韭菜豬肉餃、芫荽豬肉餃同埋和風秋葵!