2024-04-01 476 views
盆菜食嚟食佢都係覺得呢一種傳統嘅好食啲,就係鍾意佢嗰種南乳味同埋將啲唔使好值錢嘅材料煮埋一盤煮得好好味。我哋叫咗平啲嗰隻九小砵,堂食$2500一圍,我覺得要14至15個人先食得晒。陳皮鴨湯足料非常,陳皮好香鴨翼好新鮮,雖然我好鍾意食湯渣但係我都唔敢亂黎,因為驚後面其他餸食唔晒。雞我哋就揀咗黃酒煮雞,盆菜美麗嘅時候佢用個Gas爐慢火煲住,建議呢個要煲耐小小先至好食,因為會入味好多。芋頭鴨非常好食,芋頭夠粉,鴨炆的入味,啲芋頭吸晒額嘅香味真係冇得頂。呢個花菇都好靚,又大隻又厚身。孫薑菠蘿好開胃,仲要用新鮮菠蘿同酸薑整嘅,解滯最好。鯪魚球爽口彈牙,啲魚肉好新鮮。呢個豬手炆得非常之好非常入味,又夠林,豐富骨膠原。我哋揀咗炸門鱔就冇揀到炸金蠔,因為諗住炸金蠔好似普通啲。佢呢個炸門鱔都好得意,我食咗三嚿,有一嚿有少少骨,另外嗰兩嚿又完全冇骨。佢呢度雖然係食盆菜但係跟嘅飯竟然唔係白飯而係鴨飯,鴨肉好香,可能啲鴨油漏埋落去啲煩到,所以特別美味。雖然呢個叫做小盆菜,但係其實都幾大盤,入面有肥豬肉、豬皮、枝竹同埋蘿蔔四樣嘢,好入味好好食,就係鍾意呢一種傳統盆菜嘅味道。

呢個花菇都好靚,又大隻又厚身。
孫薑菠蘿好開胃,仲要用新鮮菠蘿同酸薑整嘅,解滯最好。
鯪魚球爽口彈牙,啲魚肉好新鮮。
呢個豬手炆得非常之好非常入味,又夠林,豐富骨膠原。