2023-03-03 4921 views
星期五晚幾個老友去邊樹晚餐好呢?就揀咗這間"Homy"實行一起Happy Friday🖐🏽🖐🏽🖐🏽🖐🏽🖐🏽🖐🏽🖐🏽🖐🏽🖐🏽🖐🏽🖐🏽🖐🏽🖐🏽🖐🏽🖐🏽📌📌餐廳位置於閩街5号,🚉佐敦站C1出前行,横街,不起眼!🌇🌇環境: 以白色為主調, 樓底非常高,能擴闊空間感! 地方不太大,但勝在坐得舒服!餐桌上以彩色餐紙巾擺放,令桌上更添色彩!心情都唔同啲!💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗1️⃣ 生蠔:🦪🦪M Specials N2 @$66 🦪🦪Josephine N2 @$62兩款生蠔各有不同: 一款係清清哋冇甘濃味,新鮮嫩口! 另一款Josephine 比較有海水味,味道濃郁些,唔會太腥及太鹹!兩款口味梗有一款啱!🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪2️⃣ 香燒三黃雞 $698當waiter 端上這隻Homy Signature Roasted Chicken, 頓時成為我們的新焦點,燒雞的底層伴着香草黃薑雞油炒飯,雞皮燒成薄如紙,還有一點焦香味道,皮脆肉嫩,肉汁飽滿,火候剛好。waiter 還殷勤地幫我們拆肉去骨,有人連雞尾也吃得很滋味,這隻雞不愧成為今晚飯局的高光時刻!🐓🐓🐓🐓
星期五晚幾個老友去邊樹晚餐好呢?
📌📌餐廳位置於閩街5号,🚉佐敦站C1出前行,横街,不起眼!
💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗

1️⃣ 生蠔:🦪🦪M Specials N2 @$66
🦪🦪Josephine N2 @$62
🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪

2️⃣ 香燒三黃雞 $698
🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓

3️⃣ 酥炸新鮮海白鱔 $228
本身白鱔已經好肥美,肉質彈牙,再去炸一炸,送酒最佳之選!
🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠

4️⃣ 炸吉列生蠔 $76
蠔新鮮冇沙!炸出嚟嘅吉列蠔更加無得彈!
🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪

5️⃣ 農場芝士拼盤 $288
芝士控就最啱!可以試出不同芝士口味,各有味道,一定有款鍾意!
🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀

6️⃣ 西西里魚露意粉 $158
意大利粉富有彈性,軟硬程度適中,但味道略鹹咗些!
🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝

7️⃣ 烏賊天婦羅 $88
主要酥炸墨魚,十分香口!脆卜卜,送酒不錯!
🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑

8️⃣ Bottle Frere's Gewuztraminer Tradition $ 490 & Jean Seve Pouilly Fuisse AuxChailloux $740
趁星期五Happy Friday~明天又不用上班,大家興高采烈order兩支白酒:其中一支係荔枝味,女士們啱曬!甜得嚟好易入口,但價錢都唔平㗎!
🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾
9️⃣Homy 一口西多士 $78
最後,來一客一口西多士,賣相和其他茶餐廳一樣,但吃下來就有一份驚喜,內裡是綿綿的浸滿了牛奶的麵包,吃落如布甸口感,那樣今晚與朋友相聚的一餐,於開心滿足的情境,因這甜點,劃上一個完美的句號。
🧇🧇🧇🧇🧇🧇🧇🧇🧇🧇🧇🧇🧇🧇🧇

整體來說: 環境和食物質素不錯!
上菜時間及速度都有節奏!
服務員工態度有善及有禮!
唯獨價錢頗貴,如調整一下會更吸引!因為一杯water也要收錢,感覺不太化算!🤔🤔
💰🪙💰🪙💰🪙💰🪙💰🪙💰🪙💰🪙💰

2023-02-24
$750 (Dinner)
  • Homy 一口西多士
  • 脆炸新鮮海白鱔