2012-10-18
最近~我最好既朋友仔生日, 每年一到呢個時間我就好頭痛因為我地每年都會搵個地方容納到大約20個人既餐廳開PARTY大約一個月前, 無意中聽到個朋友講銅鑼灣有間樓上日式居酒屋有得包場,聽講佢地都幾full架, 我就上OPENRICE到睇下D食評, 見都好多都係好評所以就拿拿聲打電話去問下個價錢同埋有d咩食包場價錢都幾抵, min. charge為都係每人200蚊到,係銅鑼灣區既價錢黎講真係幾合理,始終人地都唔係果D快餐店,上星期我約埋一班朋友7點到就一齊上去, 地點唔算太難搵, 間野要上樓, 不過佢地係某酒店隔離, 一講就搵到喇,一開門竟然有塊落地大玻璃,雖然地方細細, 不過可能包左場無人既關係感覺好闊落, 環境好清幽,等齊人, 我地就開始點野食, 我都有爬過文, 睇下最出名既係咩野食.其他既我地都等侍應介紹, 侍應都好有耐性同我地逐一講解最後我地點左d招牌菜, 同埋佢都介紹左d sake比我地,其實落訂果陣佢都有話我知如果有想食既野可以話佢知, 佢可以幫我地準備,不過我問左D朋友仔佢地話想試左間野既野食先, 所以我地都冇特別要求食其他野, 不過呢個service都幾值得一讚,我個人覺得
我個人覺得送sake果道芥辣八爪魚, 芥辣味道唔算太重食落有咬口,
我d朋友都大讚, 我地仲叫左好多碟除此之外, 清湯蘿白牛腩 d 牛腩炆得好"林", 又入味
仲有d鵝肝, 鵝肝好肥,好大塊, 煎得恰到好處,仲有叫左好多野食呀,白麵豉焗茄子,一口脆蝦,麻醬蕃茄,香蒜牛鐵板燒,多春魚等等等等等
至於sake, 我自己本身就唔係好飲, 不過侍應介紹左一隻比較易入口既比我地班女仔,果然入口唔太"哽"幾岩女仔飲,
唔會覺得搶喉, 估唔到我都可以飲到sake最後人人都大讚呢間野好, 話下次湊夠人再包場食多一次, 但會試下叫佢整其他野食比我地XD
我地都玩到成12點幾架, 其實都幾阻人收工, 由7點玩到12點幾,不過佢地都冇黑面順帶一提,
佢地知我地有人生日, 唔收切餅費仲送左個cake比我地添下次訂位記得同佢地講呀,
最後我地好成功完成左今次既生日派對,朋友們都好滿意
玩得太盡興, 比幾張相大家睇下啦,