2013-06-24 622 views
今日即興約同學仔晚飯,有人提議食泰菜,所以中午打去訂16個位(11大5小),準時去到,一張大枱坐曬,餐廳充滿泰國色彩,有好多泰國木刻裝飾,雖然有啲迫,其中幾人要坐圓櫈,不過好過分開坐,雖然有套餐,但唔係咁抵,又唔係每款食物都啱食,所以我哋散叫,人多有個好處,就係可以想食乜就叫,大家好開心盡情叫!坐低即刻送上兩籃蝦片,蝦片少少辣,重要不停添加!正小食拼盤:應有盡有,蝦餅外脆又彈牙,多春魚炸得香口,豬頸肉肉香滿口,無骨䫣腳香辣!連伴碟嘅蕃茄都新鮮多汁!抵!生蝦刺身:唔係每間泰國餐廳都敢叫呢樣,因為蝦嘅衛生難保證,要幫襯有信心嘅餐廳,生蝦雪得有啲乾硬,不過配泰式醬料食,都香辣惹味!明爐烏頭:跟火爐上,湯酸酸地,唔食辣嘅可以唔點醬汁!大家都食到,魚肉鮮嫩,好味!肉碎生菜包:生菜新鮮,肉碎唔辣,九層㙮不多,所以唔係咁香,一般!串燒(18支):有雞同羊,我吃咗羊,羊肉唔蘇,點沙嗲醬好味道!青咖哩羊:我用咖喱汁沾蒜茸包,好香好濃,不過唔辣!有少少失色!咖哩蝦:蝦我食咗一隻,咖哩香濃,但唔辣,似炒蛋多過似咖哩!泰式海南雞:已起骨,但唔滑,無乜雞味!點泰式辣汁會好味啲!鐵板炒蠔:熱辣辣,用芽菜墊底,蠔仔

咖哩蝦:蝦我食咗一隻,咖哩香濃,但唔辣,似炒蛋多過似咖哩!

泰式海南雞:已起骨,但唔滑,無乜雞味!點泰式辣汁會好味啲!

鐵板炒蠔:熱辣辣,用芽菜墊底,蠔仔肥美,無沙,夾染住蛋漿,好味到再encore多一客!

蒜茸包:外脆內軟,蒜茸好香唔辣,又香又脆,沾咖哩汁好味,encore咗兩客!

泰式炒金邊粉:酸酸甜甜,有大量芽菜蛋絲!好味!

雜菜粉絲㷛:正常一般!

馬拉盞炒芥蘭:香口,偏咸,芥蘭嫩口,咸咸香香!好味!

甜品(大菜榚+西米榚):餐廳送嘅,大菜榚無乜味,西米榚香滑!

餐廳有兩個經理,老的一個好友善,又介紹餸菜,後生啲嗰個,比較粗聲粗氣,又愛理不理,但除了佢,其他待應都好好,尤其係埋單後,我哋其中有人漏咗袋嘢,餐廳好好,即刻用我訂位留低嘅電話,即刻call番我哋返轉頭攞番,so good!

2013-06-22
$140 (Dinner)
  • 鐵板炒蠔,蒜茸包