2023-05-21 371 views
位於天文臺圍呢間居酒屋甚有地道日式風格,刺身串燒菜式等都做得唔錯,店員有禮貌態度好,今次再訪帶媽咪嚟食媽媽節晚飯非常盡興Deluxe Seasonal Sashimi 6 Kinds嚴選季節特上六款刺身盛合 ・帶子・葉血引・平政・池魚・腦天・海膽> 店員講刺身係飛機貨、的確狀態算係幾新鮮種類亦有特色。Creamy帆立貝和魚籽係不敗配搭。‘葉血引’又名「赤血引」名乎其實色澤血紅,師傅以梅子汁佐之,口感爽脆彈牙亦鮮甜。厚切平政以全條魚連骨造型出現場,味道較清甜油份適中唔會太膩口。切碎的池魚以小碗盛載、已混入醬汁味道okay鮮美。腦天呢個部位我好鍾意食,佢嘅味道可以媲美拖羅、口感更軟更棉。北海道海膽係我同媽咪頭號至愛,拌以青瓜絲用紫菜捲起嚟食、呢一板uni儘情滿足晒口腹之慾Braised Pork Intestines with Miso味噌煮豬腸 > 我哋平時唔食豬大腸㗎,但覺得今次大廚煮嘅味噌豬腸ho ho mei,媽媽話豬腸清理得幾乾淨無異味,伴以大根等熱辣辣成煲上枱好過癮Ox Tongue Thick Cut厚切牛舌芯 > 中間粉嫩的牛舌肉、厚口感充滿彈性,唔

・帶子
・葉血引
・平政
・池魚
・腦天
・海膽

Ox Tongue Thick Cut
厚切牛舌芯

> 中間粉嫩的牛舌肉、厚口感充滿彈性,唔錯

Homemade Minced Chicken
自家製月見免治雞

> 混有雞軟骨的雞捧口感豐富鮮味,點橙紅色日本蛋汁至好食

Chicken Liver
雞肝

> 店員講餐廳用上新鮮雞肝、食味果然唔同,size較大咬落纖維豐富有肉香無雪藏味

Matsuba Crab Rice in Clay Pot
松葉蟹肉釜飯

> 打開木蓋煲飯冒晒煙咁好吸引,店員即席把松葉蟹腳和蔥花撈勻,入口清香鮮味,幾飽都好、我哋一人一碗又清埋

Sake Free Flow
清酒任飲

> 撞啱佢哋有sake free flow $168/位任飲、今晚有「久保田千壽純米吟釀」所以點埋,呢隻清酒味道清爽帶甜後韻幾易入口,食日本菜配佢小酌風味甚佳

北海道海膽海膽
帶子/葉血引/平政/池魚/腦天/海膽