2025-01-27
好多人出街食飯,好多時都係相機食先,啲嘢凍曬都仲未開始食,呢種人真係......好正常,因為我都係。不過其實我都有一啲方法,可以做到又影相,又保持到溫度。好簡單,就係食韓國嘢。喺呢度叫咗個套餐,一個燒烤兩個主食,想影幾耐就影幾耐。🍖烤肉叫咗封門柳,肉嘅顏色好靚,非常紅潤,而且又好有肉味,肉嘅紋理非常清晰,而且所有傳統嘅韓式小菜,同埋跟餐嘅生菜,都為呢個肉,每一塊都帶出唔同嘅味道,爽脆,微辣,肉香,刺激,加咗唔同配料,就有唔同口味。🍖水冷麵,個麵底用大大塊嘅冰同湯底凍住,令到佢唔會痴埋,又保持彈性,上面有雞蛋,蘿蔔絲,最緊要系最頂層嘅雪梨,成件事非常清新。而跟埋一齊上嘅芥辣,同埋白醋,更加有畫龍點睛作用。 令我哋自己可以調出最鍾意嘅味道。🍖大醬湯,用個熱鍋上,裡面嘅湯超滾先至上枱,入面辣辣地,又有洋蔥絲,蜆肉,豆腐,蔬菜,菇類。大家最緊要係直接將個飯倒入去同個湯一齊食,嗰種湯飯嘅感覺,似遠還近。有啲似我哋自己local嘅湯飯,但係又好有韓式家常菜嘅溫暖感覺。仲有,我哋特別自己做咗個炸彈酒,成件事就好似置身韓國嘅街頭小食店一樣。講翻影相,水冷麵大大嚿冰keep住凍,大醬湯超級滾上枱,有排都
講翻影相,水冷麵大大嚿冰keep住凍,大醬湯超級滾上枱,有排都未凍,烤肉就直頭理影完相先至去烤都未遲,所以相機想食幾耐都冇問題啦!