2022-11-07 1546 views
🌃 食肆為中菜館, 位於土瓜灣瑧尚UPlace2樓, 鄰近土瓜灣港鐵站A出口,餐廳走現代風典雅路線, 樓底好高, 空間感十足, 仲有卡位可以選擇,坐得舒適。.🌃 今次小編進食係晚市時段, 選擇了 秋聚大閘蟹套餐, 星期一至五價錢每位只需$388/1位,就食到好豐富嘅 大閘蟹盛宴。.🦀 清蒸大閘蟹兩隻👉 每人有兩隻公, 每隻重約五兩, 五両嚟講已經算係大隻嘅級別, 大閘蟹即叫即蒸, 一上菜嘅時候熱辣辣, 一打開嘅時候嘩了一聲, 啲膏多到流咗隻手度,爆曬膏, 食完蟹膏之外, 再食蟹腳都有唔少肉,食落好鮮甜,蟹味都幾濃郁郁平時食放題嗰啲大閘蟹, 多數啲蟹腳細到食唔到肉, 呢一隻都食到唔少肉, 可想而知有幾大隻。.🍸 荔枝番茄伴拉絲水牛芝士條👉 呢一個小食感覺好西式, 賣相幾精緻, 用個杯裝住荔枝同埋蕃茄, 食落酸甜甜咁樣,可以解膩, 而水牛芝士條炸得幾香口, 將佢一分為二咁樣拉絲可以好長。.🍜 菠菜松露帶子湯👉 本身湯底嘅顏色令到小編有啲卻步, 不過諗落又好似幾好飲, 菠菜同埋松露味都幾濃, 同埋個湯嘅質地都幾smooth, 此外仲食到啖啖嘅帶子粒, 感覺幾足料。.🍤 蒜片牛油鳳尾蝦👉 兩隻

🦀 清蒸大閘蟹兩隻

🍸 荔枝番茄伴拉絲水牛芝士條
🍜 菠菜松露帶子湯

🍤 蒜片牛油鳳尾蝦
👉 兩隻鳳尾蝦都幾厚身, 加上用牛油煎過, 所以有好重嘅牛油香味, 加埋脆蒜片一齊食, 可以昇華到另一個層次, 而底部有一啲菇菌類, 撈埋牛油會好正。

🦀 蟹粉小籠包
👉 本身係原個小籠包, 旁邊鋪滿蟹粉醬, 熱辣辣食都幾正, 不過蟹粉嘅味道唔算好出。

🍲 杞子浸菜苗
👉 個主角反而係蟲草花, 有勁多蟲草花鋪喺面, 而下面係菜苗, 加上杞子等配料, 份量都有唔少, 而個湯底係經過煲過都幾鮮甜, 整體感覺不錯。

🍚 臘味糯米飯
👉 小編都好耐未食過糯米飯, 宜家正值秋季, 好適合食了, 材料有細細粒嘅臘味粒同埋花生, 加埋煙煙靭靭 嘅糯米飯一齊食好香口。

🍜 薑茶湯圓
👉 因為食完大閘蟹比較寒涼嘅關係, 餐廳都好貼心咁奉上了薑茶湯圓 , 可以有驅寒嘅作用, 呢一個嘅薑茶嘅薑味都幾重, 仲有兩粒芝麻湯圓喺入面, 裏面有滿滿嘅芝麻流沙餡, 都唔算好甜,食完成碗之後,個身有暖暖嘅感覺。
📍聚聚
土瓜灣九龍城道68號瑧尚UPLACE2樓203號舖
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
Type of Meal
Dinner