2019-09-21
難得有藉口去食餐好, 今次選擇左位於元朗既鮨文omakase 去慶祝出Bonus剛入門口店員就十分熱情地招待, 逢上熱毛巾抹手, 同時提供餐牌及sake list如果只以餐牌作判斷, 基本上唔能夠知道當日既食材, 但這就是omakase的精粹, 所以師傅每次上菜都會十分詳盡地介紹食材的產地及煮法, 然後每次都會帶及自己新驚喜! 因為每一種材不但是日本直送, 而且是精心挑選了各地最知名的出產因為款式太多, 以下只會集中講解本人覺得難忘既菜色:右口魚 (鯊魚鮫)配魚子醬福崗真雪白子: 一試難忘! 入口即溶, 而且creamy 得來亦不會太溜, 入口便充斥著白子的鮮味北海道網走油甘魚bb愛羅県toro北海道生蠔根室市秋刀魚: 第一次嘗試有淡淡魚鮮味的秋刀魚刺身, 師傅亦同時逢上充滿油香的火灸秋刀魚, 只是賣相已經令人食慾大增! 火灸呑拿魚腩下田灣甘目鯛壽司岩手縣燒帶子配石馬份海膽手卷: 每次去日本旅行, 朋友都會提到築地市場的”$200 5塊紫菜”, 今天終於可以一試! 與一般只有鹽味的紫菜不同, 此紫菜一入口就散發出濃濃的昆布鮮味! 加上昆布密度極高, 極之爽脆!宮城県鮑魚三文魚籽: 首
因為款式太多, 以下只會集中講解本人覺得難忘既菜色:
右口魚 (鯊魚鮫)配魚子醬
北海道網走油甘魚bb
愛羅県toro
北海道生蠔
火灸呑拿魚腩
下田灣甘目鯛壽司
宮城県鮑魚
三文魚籽: 首次嘗試未經加工的三文魚籽, 一般三文魚籽都是以大量鹽水抽走水份以達保質效果, 所以會比較咸, 而此三文魚籽, 一入口就是三文魚籽應有清清甜甜的鮮味!
沖繩石垣貝: 又食又玩, 師傅即場試範新鮮得還可以對拍打有反應的石垣貝, 十分爽口!