2022-08-20 148 views
有位波友好耐冇見,今晚約咗我去打波後飯聚,地點位於油麻地南華會網球部內。看似會所格局行會員制。所以朋友都係預定菜式的,點了一個四人套餐,包括有小食, 燉湯和三個小菜。 應該足夠給我們補充體力。 蝦多士完整的一隻大海蝦舖在多士上,用温油炸至金黃香脆,食落乾身,沒半點油膩。茶壺功夫湯上檯時十分精緻,茶壺內放滿雞腳、赤肉、蟲草花、螺頭和姬松茸,清甜味美,滋補養陰。米皇魚湯浸龍躉球此菜式為得獎菜式,師傅用米皇淆成雪白粥水,再將厚厚的龍球浸泡在內慢慢浸熟,此方法不但保存了龍躉球的鮮味和營養,碟子內還配有嫩綠的菠菜苗和杞子,賣相亦相當高級,果然係得獎名菜。招牌吊炸子雞即叫即炸的炸子雞,皮脆肉嫩,真係食到停唔到口。上湯番紅茄淮山浸勝瓜多種色彩的蔬菜泡在上湯上,又清爽又好味。總括來說,朋友當晚的安排甚有心思,食店葈式看似平凡,但能道道菜式都煮出高水準,就是一門學問。

招牌吊炸子雞
即叫即炸的炸子雞,皮脆肉嫩,真係食到停唔到口。

上湯番紅茄淮山浸勝瓜
多種色彩的蔬菜泡在上湯上,又清爽又好味。