2019-10-27
一講到食川菜,唔少人包括我在內,都係會諗到係返大陸食嘅,不過由於最近都好少返大陸啦,所以都好少食川菜。不過最近突然川菜癮起,馬上喺旺角度搵下有冇啲好食嘅川菜,結果俾我搵到間麻辣串串香,叫做爆汗串串,仲要係任食個喎。餐廳嘅格局就好似快餐店噉樣,我估佢午市應該會做麵餐,不過我哋今日重點係佢嘅放題。百幾蚊鬆啲就有個放題都算抵食啦,最好就係唔使就住就住咁食。去到菜單,麻辣串都係成三四十種,選擇都係非常之多,亦都有數十種開胃嘅小食,同埋有幾種面餐畀大家選擇。等我簡單介紹下啲開胃小菜。開胃蓮藕片係凍食嘅,一食已經覺得有好勁嘅麻辣味,十分爽口。鍾水餃,係好細細粒嘅水餃,食落都幾好咬口嘅,再加埋林上一個麻辣醬,都係一個值得推介嘅小食。唔辣嘅小食真係唔多,所以呢個棒棒雞我就叫咗兩個。基本上係芝麻醬溝青瓜同雞絲,當食其它嘢食好辣嘅時候,呢個棒棒雞直頭係清泉,都係必叫嘅。跟住要打大佬喇。麻辣串串係大碗噉上嘅,當然係非常之足料啦。基本上我係乜都叫啲,入邊有雞肉,成都腸仔,貢丸,午餐肉,餃子,鴨舌等等。重點當然係個麻辣湯底啦,由於我平時都係探魚同麻辣火鍋嘅朋友,所以都唔算話完全食唔到辣。而呢個湯底比我感覺就係辣
百幾蚊鬆啲就有個放題都算抵食啦,最好就係唔使就住就住咁食。
等我簡單介紹下啲開胃小菜。
開胃蓮藕片係凍食嘅,一食已經覺得有好勁嘅麻辣味,十分爽口。
跟住要打大佬喇。
重點當然係個麻辣湯底啦,由於我平時都係探魚同麻辣火鍋嘅朋友,所以都唔算話完全食唔到辣。而呢個湯底比我感覺就係辣度適中。如果啲串串浸哂落去真係辣嘅,仲會食到出汗添,但係浮喺面嗰啲串串其實就唔算辣。
印象比較深刻就係成都腸仔,佢係同我哋平時食開嘅腸仔唔同,有少少似臘腸,但非常幼身,大家都可以試下嘅。
腐皮都係另一個推介,腐皮可以吸收曬佢啲辣汁,食落非常之爽。
土豆食落去非常之爽,所以我忍唔住食咗兩塊。
食肉獸嘅話當然要選擇雞肉同牛肉,都係幾有咬口嘅。
食到咁上下,就叫返個麵食啦,由於已經好喇,食唔到辣麵,所以就噉叫原味嘅面就算啦,爆汗牛肉都有幾濃郁嘅麻辣味,推薦大家食。
總結,呢間餐廳真係畀到我望梅止渴嘅感覺,喜歡川菜嘅朋友就唔好錯過喇。