2020-12-17
塔門係最近一個比較熱門嘅郊遊地,更加有好多人喺嗰度露營🏕添!雖然佢無長洲、南丫島咁熱鬧,但就係佢嘅寧靜吸引到一班住喺市區嘅人黎~當然,無咁熱鬧就自然鋪頭、餐廳都少啲啦!塔門餐廳🍽只有幾間,而呢幾間都話自己嘅招牌係海膽炒飯🥘😹不過上網睇 新惠和 嘅嘢食係相對多啲海膽,所以今次黎到就試呢間!睇門面都知道開咗好耐下👇🏻呢度無正式嘅廚房,門面右手邊(下圖右)就係用黎煮嘢食👩🍳👩🍳中午時間黎醫肚,我地算黎得早,所以未有人😹揀咗個角落頭位無咁凍😹👇🏻再睇下👆🏻嘢飲牌同👇🏻狗仔招牌海報更加肯定佢開咗好耐啦~餐牌👆🏻👇🏻部分招牌嘢食就會有埋相😹唔洗多講,都係嗰幾樣,海膽炒飯、無冰凍奶茶、薑汁豆腐花~就係比佢個相吸引到,首先叫咗碗👇🏻薑汁豆腐花🥣同奶茶☕呢個豆腐花算係幾滑,凍得黎都幾軟幾棉🥰雖然未必及市區嗰啲老字號鋪,但呢度黎講係幾好架啦~不過個奶茶就比想像中甜,如果唔落咁多糖應該會好啲~而茶味都有嘅,但個人覺得甜味重過茶味~👇🏻招牌海膽炒飯🥘呢個就真係要比個讚佢👍🏻😹110蚊,真材實料幾多海膽,啖啖都多😹圖下深黃色嗰啲都係海膽!由於海膽係熟咗嘅,所以唔會好似平時咁咁淋,食落係會實啲,有咬口,啖啖都
再睇下👆🏻嘢飲牌同👇🏻狗仔招牌海報更加肯定佢開咗好耐啦~
👇🏻招牌海膽炒飯🥘呢個就真係要比個讚佢👍🏻😹110蚊,真材實料幾多海膽,啖啖都多😹圖下深黃色嗰啲都係海膽!由於海膽係熟咗嘅,所以唔會好似平時咁咁淋,食落係會實啲,有咬口,啖啖都有海膽🥰而且飯唔會太淋太油,即使配埋海膽都唔覺得膩~
另一個招牌👇🏻炸墨魚丸🦑80蚊12粒,貴唔貴就見仁見智啦😹每粒都幾大下,而且未咬都望到啲墨魚粒,亦係真材實料~咬落幾彈牙,又唔粉,仲有墨魚粒👍🏻
最後仲忍唔住買多個海膽煎蛋治🥪一路行一路食😹😹亦都可以見到幾多深黃色嘅海膽🥰煎過特別香,配埋蛋同蔥花係幾夾嘅👍🏻如果再黎塔門,應該都會食返呢間😹