2018-08-25 64 views
位於朗豪坊戲院隔離的大樓,一街之隔但係大部分餐廳都係抵食夾好食!今次好想為一間我一直覺得好好食的泰國餐廳寫食評。由泰藉女人主理的泰國餐廳,裝修以木系為主調,周不時聽到侍應姨姨用泰文溝通,好有泰國FEEL~~~~午餐同下午茶是最抵食,$3X到$5X都有,仲要包埋飲品及糖水。今次選了最喜歡最喜歡的---香辣海鮮炒飯一份炒飯裡面有好多食材,而每樣缺一不可,菜豆切粒可以令原本偏林的飯增加脆感,加上金不換、新鮮鄒皮檸葉去炒,最特別的是再加左原先泡浸在咖哩汁裡面的鄒皮檸葉,香葉本身的味道再加淡淡咖哩的加持,令炒飯更香、層次更豐富、更有泰國風味! 特登問廚師先知道原來加左咁多技巧野落去,勁!青檸茶餐廳獨有的配方,用上泰國紅茶葉帶有少少甘味,再加上用青檸取代一般檸檬,令茶味更出。而且比一般泰式餐廳有特別,會令你突然有一天會想去喝一杯解渴。西米黃豆糖水西米不會過林,黃豆味好出。唯甜度過高,作為飯後食用會覺得需要在離開餐廳前飲多兩啖水先走得>.<
今次好想為一間我一直覺得好好食的泰國餐廳寫食評。

今次選了最喜歡最喜歡的---香辣海鮮炒飯
香辣海鮮炒飯

西米黃豆糖水

西米黃豆糖水
$52 (Tea)
香辣海鮮炒飯