2020-01-04
*真心想幫有心做嘅小店!香港人加油💪由聖誕開始忙到今日,終於有時間同靚女媽咪坐低食返餐。 由於觀塘係工商業區, 星期六通常一點後呢一區已經好清靜, 今日亦不例外, 無意中發現觀塘原來有一間裝修好靚嘅cafe, 可以俾我哋兩個慢慢嘆!我哋點左兩份 Tea Set :法式燒鴨髀伴薯角 $39加自家製龍蝦湯 $18 (原價 $28)廚師將鴨髀燒得剛剛好,皮薄,肉質嫩滑細膩,比燒春雞還要嫩滑, 加埋新鮮炸起嘅薯角一起食簡直係個Happy Tea......嘅開始♥️龍蝦湯十分濃烈嘅龍蝦味,少少先甜,唔太鹹, 而且大大杯而且有啲質感幾飽肚。法式蛋糕 $38(加咖啡$15(原價Caffe Latte $30))可能比較晏去, 所以蛋糕得返兩款, 蛋糕好吸引,焦糖味出之餘,個面仲有開心果碎,增加了口感,餅底結實之餘仲有牛油香味,配埋奶香而幼滑嘅Latte ,簡直一流。薄切燒牛柳 Superbuns(配焦糖洋蔥,牛香燒汁)with free side salad $58食食吓,店主行左嚟傾左兩句,原來佢係勁支持香港樂壇嫁👍👍👍不是有live music,連衛蘭,J.Arie 同我最愛嘅樂隊@kolor_
我哋點左兩份 Tea Set :
法式燒鴨髀伴薯角 $39
加自家製龍蝦湯 $18 (原價 $28)
廚師將鴨髀燒得剛剛好,皮薄,肉質嫩滑細膩
法式蛋糕 $38
(加咖啡$15(原價Caffe Latte $30))
食食吓,店主行左嚟傾左兩句,原來佢係勁支持香港樂壇嫁👍👍👍不是有live music,連衛蘭,J.Arie 同我最愛嘅樂隊@kolor_official 都響佢嗰度開過show ga! 下次有show都希望可以到啦~ #廣東歌
deFoodies
觀塘勵業街46號天輝工業大廈1樓
#foodie #kwuntong #觀塘 #beef
#steak #afternoontea #livemusic
#music #hkfoodie #hkiger
#hkig #dessert #lobster #rockmusic
#seafood #cafe #drinks #dehub
#liveshow #drink #soup #相機食先 #salad #green #cake #pastry #coffee