2017-04-29 227 views
尋日去咗迪迪尼玩,睇完夜間巡遊返出嚟揾嘢食,醒起個 friend 提過呢間拉麵好味道,即刻上 openrice 𥄫吓咩料先,點知見到好多負皮,又話啲麵太淋又話湯底唔得仲要服務差㖭⋯ 本來有啲卻步,但一時間又諗唔到附近有乜筍嘢,見佢近近哋即刻飛車過去。大約八點零九點到,已經唔駛排隊,差唔多行到門口時有個笑容可掬嘅女孩子出嚟打招呼同埋帶我哋入座,跟著另外一個男仔放低水、餐牌同用心介紹唔同湯底,及後逐一上菜,成個過程服務不知幾好,員工有禮貌有笑容有水準,無出現過寒冰西面,好過出面好多食肆。我哋叫咗黑蒜油熟成濃湯拉麵、淹流柚子塩湯拉麵、豆腐野菜沙律、玉子大阪燒同埋唐揚炸雞。個黑蒜油熟成濃湯拉麵一上枱,見到摻和咗黑蒜油嘅乳白色湯底帶著油潤光澤就已經覺得對板,咪講笑即刻試啖湯先,喂得喎~ 入口陣陣香濃而不黏嘴,又夠熱辣辣。再𠽌返拄麵,咦都唔錯吖,爽滑彈牙又掛湯。試咗原味就係時候加入我追加咗嘅青葱同白葱喇,一二三車晒落去之後有稍微降低咗碗麵嘅温度,但可為湯底提香之餘亦令麵條口感更為複雜。餸方面有一塊叉燒,食落普通啦無乜驚喜;另外玉子原隻上,咬開都算流心有啲蛋香,但原來無調味嘅,我自己比較鍾意味付蛋。

我老公食淹流柚子塩湯拉麵,咁我梗係抽吓水試吓個湯底啦,正呀呀呀呀~ 有別於出面以柚子入饌通常得丁屎咁多柚子味 (如果你食得出有柚子味嘅話),一入口柚子清香席捲而來,同清鮮嘅塩湯係絕佳配搭。

個豆腐野菜沙律麻麻哋,豆腐無乜豆香同埋個汁太鹹。

玉子大阪燒就有啲驚喜喇,我睇佢個名以為係御好燒,嚟到原來係章魚燒咁款,不過粒波波入面以流心蛋黃代替章魚,又唔錯喎~

個唐揚炸雞簡直係動人,外皮酥脆鬆化,唔似一般炸雞一係淋滋滋一係硬過我條命,肉質嫩滑仲有肉汁㖭。我無點隨碟附上嘅沙律醬,點咗枱上嗰甕柚子胡椒,正到唔識講。

我哋食飽無耐,之前介紹湯底嗰個哥哥仔埋嚟攀談,問我哋有咩意見,傾偈過程中見到佢好清楚佢哋各項菜式嘅特色同當日質量,唔係公關式吹水,而係好虛心好仔細咁問意見,令我哋相信佢真係希望麵店可以做得更好。

真心覺得正囉 😆

黑蒜油熟成濃湯拉麵
黑蒜油熟成濃湯拉麵 (加咗葱)
俺流柚子塩湯拉麵
豆腐野菜沙律
玉子大阪燒
2017-04-27
Type of Meal
Dinner
黑蒜油熟成濃湯拉麵
黑蒜油熟成濃湯拉麵 (加咗葱)
俺流柚子塩湯拉麵
玉子大阪燒