前排拎左去佐敦維修既喼🧳整好左, 所以今晚放工後去拎返個喼順便到附近晚飯。揀左呢間評價不錯兼無中場休息既阿久根和牛拉麵屋 。我地點左濃厚慢煮薩摩雞拉麵, 慢煮安格斯牛小排濃蝦湯沾麵同可樂。見佢餐廳名叫和牛拉麵屋, 就好順理成章咁認為和牛係佢地既主打, 但點知只有好少和牛拉麵既選擇, 最想食既雞白湯底無得揀配和牛, 而我又唔鍾意食沾麵(唔鍾意沾麵既湯底太油膩太咸, 仲有沾麵多數都係熱湯凍麵, 夾埋一齊食變成暖暖地既口感我都唔鍾意, 覺得麵要熱辣辣咁食先好食), 所以我最後叫左雞湯拉麵。慢煮薩摩雞拉麵 - 第一啖先食拉麵, 煮得太淋。然後到湯底, 偏咸亦沒有雞湯味道, 反而飲到一陣頗為突出既蝦味。慢煮薩摩雞也普通, 不甚嫩滑, 金鶴拉麵的雞肉出色好多。牛小排濃蝦湯沾麵 - 老公第一個COMMENT係湯底唔掂, 太咸同太稀太水, 佢地沾麵湯底既濃稠度同我嗰碗拉麵湯底一樣, 但其實沾麵湯底應該要比拉麵湯底杰身濃郁D, 做出掛麵效果。牛小排有牛味亦唔韌, 但太細塊同薄, $138一碗呢個份量有D姑寒。阿久根和牛拉麵屋的湯底最令我地失望, 廚師落鹽落得太重手, 只有咸味, 沒有雞湯味也沒有蝦既鮮味

阿久根和牛拉麵屋的湯底最令我地失望, 廚師落鹽落得太重手, 只有咸味, 沒有雞湯味也沒有蝦既鮮味。