同朋友慶祝生日,佢話想嚟呢間新開的餐廳,好呀好呀,壽星女話事,咁就唔使煩惱去邊度食啦!我哋訂咗星期五頭輪晚餐,用膳時間係1830-2000。到餐廳時食客唔係好多,不過比較好的座位(窗口位、卡位等)就唔到我哋揀。睇餐牌果陣,見到菜式的價錢唔平,海南雞飯要$188,加一就>$200架喇。我哋4個女仔,點咗西瓜木瓜柚子沙律(菜名唔係好記得)、海南雞飯、Pad Thai、茄子、椰菜花、串燒雞翼x2串、辣汁芝士年糕x1串同埋炸蝦餅。第一道上的菜係西瓜木瓜柚子沙律,睇到真係差啲嚇到眼都跌埋出嚟唔係卦,咁細碟?係呀係呀,真係好細。。。啲木瓜同西瓜係波子的size 。。。當下有少少嚇窒咗,覺得貴到唔合理(主因係我太少食貴嘢)。不過,食咗一啖,我覺得係值得一試,因為佢係好清新、特別同惹味。我喺泰國住過一段時間,平常食到的木瓜津都係大同小異,而今次呢個係變奏版,亦係一個好味的變奏版。生果鮮甜,雪得夠凍,沙律的辣味、鮮味足。海南雞係一個人的碟頭飯份量,抵食一定冇份。我冇食雞、冇飲湯,不過有試的朋友都讚好食。茄子唔係常見的紫色或白色果種,佢係青色,幾特別,質感有少少稔,但又唔係一pat嘢咁,都ok。椰
同朋友慶祝生日

唔係卦,咁細碟?

椰菜花大家都讚好食,除咗椰菜花,入面仲有啲肉碎同大粒的豆,碟頭算係比較正常。

Pad Thai份量ok,勉強夠2個女仔食。佢炒得啱啱好,帶甜味,落咗青檸汁後就酸中帶甜,開胃,味道同喺泰國食到的好似,好味

至於串燒,我哋點咗2串雞翼同1串辣汁芝士年糕。侍應幫我哋落單時已強調,年糕每串只有一細嚿(佢用手比划尺寸),其實串燒係我哋後加的,見過前面的菜式,我哋都預期到有幾細小。雞翼每串有2小隻,朋友食完話好食
,而芝士年糕係我點的,$38/串,貴架,不過,試咗一小啖,覺得好正呀
!年糕入口軟綿綿,又夠辣。

炸蝦餅係最後encore既,因為食完所有嘢,朋友依然覺得十分空虛
,我諗,我哋連7成飽都冇。炸蝦餅有3件,以呢度提供的小食嚟講,佢算係好「大碟」,而朋友都話味道唔錯。

講番呢一餐,我哋幾個人,一路食,一路嫌費
,但又一路讚好食
。餐廳的食物係行精緻路線,唔係俾人飽腹,只係淺嚐,所以我覺得嚟食嘢前要先做好心理建設,調低你對食物份量的期望,咁呢,你係會食得好滿意、好開心既。我唔係食開貴嘢的人,但我會想翻頭食
~~

服務方面,我覺得都可以。首先,我一坐低就順手放個袋喺椅背,但椅背中空,個袋差啲跌落地。於是,我姑且問侍應有冇籃可以俾我哋放袋,佢話冇(我覺得佢冇呃我,因為以我所見,成間餐廳都冇呢樣嘢提供)。不過,好快侍應就突然拎咗2個籐籃過嚟俾我哋擺袋。我覺得個侍應係有盡辦法幫我哋解決問題
。不過,呢間餐廳晚市好繁忙
,所以有幾次我哋想嗌侍應,而佢哋都留意唔到我哋
2022-07-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday