2022-05-22
已經盡量避免食樓下茶餐廳,已經中過冇數次伏,但係媽媽仍然依然故我,因為佢本身係一個好世故嘅人,成日鍾意同啲師9街坊打交道,上上下下前前後後成個屋苑商場啲人冇人不識,又係恃住識得人多着數自然多嘅心態,我真係同佢南轅北轍!究竟我係咪佢生架🤪omg 本身換好晒衫諗住出去食啲自己想食嘅嘢,點知佢又一個唔該買餸嘅同時幫我買咗樓下嘅早餐仲要好大聲咁話俾我聽佢專登買俾我食😰😰簡單嘅蛋牛治烘底熱奶茶。雖然都係平時會食既,但係又唔知點解餐廳一貫求其嘅作風又出現。第一,我最唔明白點解要用發泡膠盒。其實一個紙袋已經解決咗三文治嘅問題啦!其實紙袋嘅成本唔會平過發泡膠咩?根本佢就係想收多我哋外賣盒一蚊,又唔環保我真係好討厭外賣用發泡膠盒。🤬第二,三文治嘅熱力令到發泡膠盒都有少少溶咗🥶燶邊。大佬就算係燶邊,我都係想個三文治而唔係發泡膠盒囉!第三,更加唔明白點解三文治入面會有少少發霉嘅樣(見圖)救命🆘食咗會唔會死㗎?雖然個奶茶都總算正常。同埋佢單價一杯奶茶嘅價錢(好似係$14-$15)係無疑比出面更難食既茶餐廳平。