2025-01-12
今次黎到最近新開而又好高人氣嘅方太小鍋米線,係最近元朗米線關注組嘅城中熱話!-店鋪位於元朗廣場附近,都算易搵到。店舖面積唔算大,全部都係bar枱位,可以近距離目擊住自己嘅米線如何面世😌-今次叫左最高人氣又感覺好養身嘅「方太家傳糯米酒米線」,辣度揀左中辣🌶️-成個湯都係即煮,真係好好飲,即使飲哂成碗湯都唔會口渴,明顯係真材實料冇味精!🤤-米線原本已經有好多配菜,包括有芽菜、鮮腐竹、金菇、蟲草花、雞絲,另外再額外叫多左豬大腸、炸鮮蝦雲吞、炸雞扒😆😆-啲配菜配埋啖湯一次過擺入口真係好正!最尾我真係成碗湯都飲哂🤪-豬大腸係煮到好腍好入味,同埋好肥美🤩-炸雲吞好酥脆,蝦肉餡料都好彈牙👍🏻-烤雞扒表面有味粉,增添左味道,雞皮好脆但唔硬,雞肉鮮嫩多汁,岩岩好🥹🥹-另外叫左「潮汕麻辣沙嗲淮山面」,大辣🌶️🌶️🌶️-沙喇味極度濃郁!!!又係好好飲!!🤤🤤配淮山面又真係幾夾~本身都係自配好多配菜:芽菜、鮮腐竹、金菇、雞絲,再叫多份炸豬扒-豬扒炸完又唔乾身,份量都好多!有4-5舊,好足料!!👍🏻😌-「玫瑰柚子梳打」🌹好香玫瑰花香味,表面都有好多玫瑰花花瓣做襯托,飲完成碗糯米酒湯再加梳打水,簡直係滿分!!-「薄荷朱古
店鋪位於元朗廣場附近,都算易搵到。
豬大腸係煮到好腍好入味,同埋好肥美🤩
炸雲吞好酥脆,蝦肉餡料都好彈牙👍🏻
另外叫左「潮汕麻辣沙嗲淮山面」,大辣🌶️🌶️🌶️
沙喇味極度濃郁!!!又係好好飲!!🤤🤤
豬扒炸完又唔乾身,份量都好多!有4-5舊,好足料!!👍🏻😌
「玫瑰柚子梳打」🌹
「薄荷朱古力碎碎」🤩
好濃朱古力味,一啲都有手軟落朱古力粉!甜度適中,岩哂食完大辣飲,可以解下少少辣
總括黎講,真係好好食!最近嘅米線關注組城中熱話果然名不虛傳!!!!♥️👍🏻