2016-07-19
有幾個由外國嚟嘅朋友黎咗香港玩幾日, 我梗係一盡地主之誼 帶佢哋周圍吃喝玩樂 第一日我就帶咗佢哋嚟咗銅鑼灣, 諗住食個快飯就同佢哋周圍行一行 就揀左大玩本土文化既茶餐廳-羅麥記喇!佢哋一入到餐廳就畀香港五六十年代嘅本土文化藝術所吸引住 牆上印有好多餐牌嘅名字 亦有介紹羅麥記嘅由來 感覺除咗食嘢醫飽個肚之外仲食到以前嘅香港獨有既文化羅麥汁炒河首先要讚餐廳非常有鑊氣 將河粉炒底 炒到好香米香味 河粉邊隱隱約約見到焦黃色 再將羅麥記秘制牛肉汁同埋牛肉淋上面,醬汁極濃郁,非常惹味沙爹牛肉包 食得本土茶餐廳有點小得叫個沙爹牛肉包同埋美祿牛奶包 我兩個朋友食到手指公大動啊 先講沙爹牛肉包 個包非常鬆軟有口感而牛肉亦都好嫩滑 牛肉汁簡直係飛曬出嚟美祿牛奶包 有時睇你越簡單既野就係愈難整得完美 喺度麵包看得恰當好處, 表皮焦黃,內含豐富嘅花生醬 ,外面配上美祿粉, 必食推介咖哩軟殼蟹磚頭飯 一見到個磚頭飯來到 我兩個朋友好興奮,成日問點解會諗到用麵包作為一個裝住炒飯嘅容器,好犀利!望住個磚頭飯 見到上面亦黃色咖哩汁不斷流出簡直令到人流曬口水 上面配上兩隻軟殼蟹 完全唔油膩一咬落去脆卜卜 下面配以炒飯底
首先要讚餐廳非常有鑊氣 將河粉炒底 炒到好香米香味 河粉邊隱隱約約見到焦黃色 再將羅麥記秘制牛肉汁同埋牛肉淋上面,醬汁極濃郁,非常惹味 沙爹牛肉包
食得本土茶餐廳有點小得叫個沙爹牛肉包同埋美祿牛奶包 我兩個朋友食到手指公大動啊 先講沙爹牛肉包 個包非常鬆軟有口感而牛肉亦都好嫩滑 牛肉汁簡直係飛曬出嚟 美祿牛奶包 有時睇你越簡單既野就係愈難整得完美 喺度麵包看得恰當好處, 表皮焦黃,內含豐富嘅花生醬 ,外面配上美祿粉, 必食推介 咖哩軟殼蟹磚頭飯 一見到個磚頭飯來到 我兩個朋友好興奮,成日問點解會諗到用麵包作為一個裝住炒飯嘅容器,好犀利!
望住個磚頭飯 見到上面亦黃色咖哩汁不斷流出簡直令到人流曬口水 上面配上兩隻軟殼蟹 完全唔油膩一咬落去脆卜卜 下面配以炒飯底 麥sir乳鴿
一睇就知佢愈夾係新鮮炸出嚟 外皮光澤鮮明炸到紅卜卜,仲飄緊白煙, 外脆內嫩,仲要大大隻,抵食