2020-02-26
放工無所事事,即興約咗哥哥食飯,諗唔到食咩嘅我哋喺荃灣行咗一陣,最後揀咗二坡坊嘅呢間小菜館。店面唔算大,大概有八張枱左右,但枱同枱之間空間夠,感覺唔會好逼夾。除咗小炒同湯粉麵飯之外,仲有烤魚、酸菜魚、羊腩煲、雞煲同火鍋,選擇都幾多,我哋掙扎咗好耐,唔知食小菜好抑或食酸菜魚好,最後揀咗酸菜魚。等候食物期間,老闆好友善咁送上剛炒好嘅花生,又香又脆,仲帶住微溫。落單後老闆問我哋想用火爐上定好似一般酸菜魚咁,煮好用大盆上菜,我哋揀咗前者,酸菜魚一上枱非常有震撼性,除咗份量非常大之外,我哋冇諗過係原條魚上,而且仲要係原條石斑,湯汁帶有濃濃嘅酸菜味,味道微辣,非常開胃,同一般食到嘅酸菜魚好唔同,但的確係另有一番滋味。石斑經過半煎炸,表層酥香,內裡軟滑,咬落肉質結實,配上酸辣湯汁更添鮮味。除咗石斑之外仲有唔少配料,娃娃菜夠鮮嫩,而且吸收哂湯汁嘅味道,非常惹味。雲耳大大件,口感清爽,配上酸菜湯汁亦係唔錯。魚嘅底部仲有粗薯粉,佢嘅薯粉口感同一般食到嘅唔同,傳統薯粉口感偏向軟糯煙韌,呢度嘅薯粉口感清爽,而且煮得耐都能夠保持口感。本來想叫多少少嘢食,但見到酸菜魚嘅份量之後即刻卻步,配搭白飯同汽水已經好足夠。
雲耳大大件,口感清爽,配上酸菜湯汁亦係唔錯。
呢度嘅酸菜魚份量足,而且真材實料,感覺唔錯,見到其他客人食小菜亦覺得好吸引,特別係辣子雞,聞到都覺得好香,下次嚟一定要試下佢哋嘅小菜!