2022-12-10
豉椒炒蜆 $98好味指數:7.5/10份量幾多幾大碟,雖然有啲蜆肉都係離殼,但係呢個係大排檔嘅定律,豉椒味重好惹味,仲有好多紅椒🌶️青椒🫑洋蔥🧅絲,不過略嫌可以再炒熱🔥多少少,咁就更加有鑊氣。魚香茄子煲$88好味指數:7.5/10上枱時候好大煲,呢個用嚟撈飯🍚係一流,飯都可以食多幾碗,除咗有好多茄子🍆之外,舖頭仲用咗🐖瘦肉絲代替肉碎,食落更加有咬口,冬天最鍾意食🍲煲仔菜,熱辣辣真係一流。時果生炒骨$88好味指數:7/10用咗新鮮🍍菠蘿片去炒,生炒骨每嚿都好大嚿,甜酸味適中,肉質結實💪🏽唔鞋口,不過我自己口味就鍾意食梅頭肉做嘅多啲,因為啖啖肉🤭。如果鍾意食大排檔,荃灣真係一個👍🏽好地方,因為而家疫情放緩咗之後好多舖頭都可以開夜啲,所以👯♀️坐晒出門口,三五知己搵個地方吹水食飯其實真係好適合,食吓小炒飲下🍺啤酒,最緊要有大排檔熱鬧嘅氣氛。而依間小店性價比🥢好高,價錢合理,碟碟都大大碟,今次我哋兩個人都食唔晒啲餸😆。
好味指數:7.5/10
魚香茄子煲