2022-07-22
之前一直都好想試下大圍嘅好湯好麵,聽聞其中一個老闆係前四季酒店法國餐廳嘅Sous Chef😮 但一直都未有機會🙈 宜家難得喺銅鑼灣開左分店,即刻去試下係咪好似啲人講到咁正湯底咁好飲先!涼拌麻油海蜇頭 ($55):海蜇頭好爽口,味道偏清淡涼拌麻辣茄子 ($40):茄子夠乾身,麻辣汁份量啱啱好,一齊食完全唔會油膩,微辣嘅味道幾開胃海龍皇湯 ($135):依款麵係其中一款餐廳嘅推介。湯頭飲得出係落足料煲嘅,好香而且有好濃郁嘅龍蝦鮮味👍🏻 麵底方面,餐廳就用左陽春麵黎配海龍皇湯,麵質偏腍不過好掛湯配料算係幾豐富,有藍蟹肉、海蝦尾、北海道魷魚、日本刺身帶子、廣島螺肉等等,海鮮味道不過不失啦,不過嗰兩隻大蝦嘅味道就似係雪藏嘅海鮮,冇乜鮮味。蠔皇豬豬 ($104):湯底係豬骨湯底,味道一樣濃郁,麵底係用扁陽春麵,食落會較幼身嘅陽春麵爽口。配料有廣島蠔肉、鳳尾蝦、日本黑豚五花腩片、炒豬肉碎等等。海鮮一樣都係雪藏嘅,冇乜鮮味,都係湯底搭救😂總括黎講湯底係好飲同真材實料,起碼飲哂成確湯之後唔覺得口渴😂 不過以依個定價黎講,如果海鮮配材嘅質素可以改善下會更好~
涼拌麻油海蜇頭 ($55):海蜇頭好爽口,味道偏清淡