2018-12-20
今晚喺九龍城嗰邊放工, 喺公司已經諗定食泰國嘢, 行到去巴士站旁啟德道見到有間裝修幾靚幾舒服嘅泰國餐廳, 去到門口仲見到有 推廣 ~~一蚊泰菜! 😍每天都唔同款式, 今日(星期一)仲要喺我哋至愛嘅 泰式明爐烏頭魚, 正呀即刻入座。餐廳頗有度假feel, 地方闊落仲坐得幾舒服。👍餐牌有唔少選擇價錢 唔算太貴。我哋點咗最愛嘅海南雞 (半隻$112)端上檯已聞到雞香嘅味道, 即叫即斬仲微微暖㗎!雞肉好嫩滑,非常有雞味, 雞皮食落好爽 完全冇脂肪層,一啲都唔油膩。 沾上秘製嘅海南雞醬汁, 辣中帶鮮,正呀!菠蘿海鮮炒飯$98個飯炒得好香,甘香軟熟, 材料超豐富有魷魚,蝦仁, 青口,腰果,提子乾,炸魚柳, 和勁多菠蘿, 配以泰國豬肉鬆同吃超滿足!特選椰青$38椰青水係超甜, 完全冇酸澀味, 椰青入面嘅肉好軟滑, 差唔多到畀我刮曬出嚟ko咗。 果然係精選過嘅椰青,好惦!芒果特飲$34比較上一次覺得 冇之前味道咁濃郁, 不過都帶天然嘅芒果味唔會太甜。等咗好耐嘅明爐烏頭終於嚟喇!魚上面鋪滿各種泰式香菜,香料,配菜, 完全遮蓋住條魚。 火力非常足夠, 唔會係弱到成日要人加換燃料。 魚嘅湯汁酸酸地 唔會太鹹
餐廳頗有度假feel, 地方闊落仲坐得幾舒服。👍
餐牌有唔少選擇價錢 唔算太貴。
我哋點咗最愛嘅海南雞 (半隻$112)
端上檯已聞到雞香嘅味道, 即叫即斬仲微微暖㗎!
菠蘿海鮮炒飯$98
特選椰青$38
芒果特飲$34
等咗好耐嘅明爐烏頭終於嚟喇!
魚上面鋪滿各種泰式香菜,香料,配菜, 完全遮蓋住條魚。 火力非常足夠, 唔會係弱到成日要人加換燃料。 魚嘅湯汁酸酸地 唔會太鹹, 但係味道可以較為濃一點。 可以蘸埋埋個辣汁啱啱好。 烏頭魚肉質肥美, 屬於中size, 滾住來食keep 到熱好緊要。
明爐魚絕對冇話唔收你錢就求其做,讚吓先!
除咗一蚊嘅菜式其他菜 式質素亦唔差, 咁樣嘅噱頭先至有意思~