喺東區住咗咁耐,唔少中菜餐廳都食過。一諗起雞煲或者酸菜魚,通常都會揀北角金樂軒雞煲魚鍋,食到連老闆都認得我地🤣🤣今次我地就叫咗酸菜桂花魚鍋(小, $278),有好多塊魚片,食得出係新鮮既味道🐟🐟入面仲有娃娃菜、椰菜花同埋最特別係有檸檬片🍋🍋食落比起平時既酸菜魚更加清爽!老公知我鍾意食田雞,提議叫碟椒鹽田雞($148)~一上菜已經聞到勁香的炸蒜味😋佢係田雞粒,炸得好香口,好容易一粒食完又一粒,平時唔好田雞的老公都食唔停🤣🤣老公話想試吓佢既涼拌菜,於是叫咗個皮蛋豆腐($58),皮蛋係碎上而佢個豆腐係超!級!滑!望落咁簡單的菜式都好有巧思!👍之後我見到有個福建鹵麵($108),平時好少見,所以就叫黎試吓😆呢個真係好驚喜!大大份!超足料!超入味!佢個麵條既生熟度剛剛好,調味又唔會太重手,佢既蔥油超香,完全吊起鮮魷既鮮味,完全大推!😋野飲方面,老公就叫咗支藍妹,我就叫咗一渣細既竹蔗茅根($38),兩個人都夠哂飲,好清甜足料,解膩一流🤭🤭