2020-10-14 204 views
今日坐足五個鐘整把稀疏嘅頭髮,整完都四點幾,好肚餓!我好想食餃子🥟我就問髮型師元朗有乜餃子好食,又要喺附近!佢就推介呢間維港灣餃子坊!坐低即刻望吓個餐牌,推介係韭菜鮮肉湯餃、招牌四拼湯餃等!我就叫咗個韭菜鮮肉湯餃同一杯豆漿,其實我心中想食四拼餃㗎!但係我唔鍾意食芫茜,就無叫啦!之前我髮型師推介過芫茜,佢話勁多芫茜,勁香!可惜!我味蕾好抗拒,無辦法之下保守啲食返韭菜餃,橫掂而家戴口罩無人發覺我口臭😹湯餃好快就有得食,我以為湯餃係將啲餃子浸入湯裏面,但原來係分開㗎!一碗老火湯加八隻餃子🥟是日老火湯係粉葛豬骨湯,但叫呢碗老火湯要$15,飲落無加味精,好飲但可惜湯係凍㗎!失望!餃子一啖咬落去唔散開,好實淨!手工唔錯,皮夠薄,多肉汁,名符其實皮薄餡靚😋我見到枱面有樽辣菜圃,我怕辣,都攞咗少少嚟送餃食,好好味呀!又唔會好似辣椒油咁油,加咗落去啲餃子度就變咗另一種口感!正👍🏻食到一半我就叫埋椒鹽粟米🌽,好快又嚟到有得食!睇落平平無奇嘅粟米,竟然咬落去好香甜!加上椒鹽帶出香脆又可口嘅味道,令我食到唔停口,真係好惹味,值得推介🙌🏻呢間店設計帶出香港本土文化及特色,一邊食住傳統餃子,一邊欣賞牆上插畫,真係

辣菜圃
韭菜鮮肉餃
椒鹽粟米

呢間店設計帶出香港本土文化及特色,一邊食住傳統餃子,一邊欣賞牆上插畫,真係賞心悅目😻😻仲有呀!呢間餃子店有鮮生餃外賣,下次買返屋企煮食埋其他味先😽😽
韮菜鮮肉餃
辣菜圃