2018-11-27 125 views
一田百貨減價是城中盛事,當然要參與,趁著今日係最後一天,就約埋朋友去湊個熱鬧,在掃貨前緊係要食飽肚有氣有力先啦,知道新城市廣場七樓食肆雲集,於是兩個人就直接上去搵食。在電梯口看到一間吃馬來西亞菜的Mimila,裝修簡潔,半邊牆身髹了天藍色,感覺清新,二話不說就入咗去坐低。看看餐牌,原來這間店舖主打辣蝦麵,朋友喜歡吃辣,於是就點了「馬來辣蝦麵」,而我就叫了「香菇肉脞湯配牛展」,再加多杯「馬來檸茶」。馬來辣蝦麵($88)有米粉/河粉/摻摻/油麵/銀針粉選擇,朋友就揀左摻摻黎試下。摻摻係馬來西亞傳統食法,其實即係米粉同油麵兩溝,食落口感都幾特別,有油麵嘅煙韌,亦有米粉嘅爽口,雙重享受。至於蝦面個湯底,蝦味非常濃郁,係每日用三十斤海蝦慢火熬制而成,真材實料,加埋乾蒜,非常惹味。配料方面有五大隻蝦,食落幾爽口,仲有d芽菜同油麥菜,微微辣,好味!香菇肉脞湯配牛展 ($88)有米粉/河粉/油麵/銀汁粉選擇,我揀咗配米粉,湯底鮮甜無油,飲落唔覺有味精,加上米粉幼滑,伴著一起吃,很「夾」。餸料充足,包括兩大片牛展、兩粒香菇肉丸、兩片炸魚片和很多芽菜及香菇片。單看牛展的顏色,就感覺到十分入味,果然不出所料

馬來辣蝦麵
馬來辣蝦麵($88)

香菇肉脞湯配牛展
香菇肉脞湯配牛展 ($88)
有米粉/河粉/油麵/銀汁粉選擇,我揀咗配米粉,湯底鮮甜無油,飲落唔覺有味精,加上米粉幼滑,伴著一起吃,很「夾」。餸料充足,包括兩大片牛展、兩粒香菇肉丸、兩片炸魚片和很多芽菜及香菇片。單看牛展的顏色,就感覺到十分入味,果然不出所料,厚薄適中的牛展肉質軟腍,筋腱有咬口得嚟又唔韌,而且有濃濃的滷水鹹香,非常惹味;肉丸彈牙無雪味,炸魚片味道稍淡,但可中和牛展的鹹香,配搭適宜,加埋芽菜和香菇片,簡直perfect。

馬來檸茶
平日愛喝茶記凍檸茶的我,今日就特別試試馬來檸茶($30),睇吓有何不同。首先茶膽跟普通茶記是不一樣的,顏色偏啡帶黃,飲落覺有Earl Grey的茶味,而且有齊青檸和檸檬兩款味道,還有少少蜜糖味,味道清新容易入口,可以一試。

整體來說,食物質量好,份量足,侍應態度亦有禮,絕對是下次吃馬來菜的好地方。
2018-11-26
$120 (Dinner)
馬來檸茶
  • 馬來辣蝦湯