2019-04-09
好耐無打邊爐,癮起,決定去長沙灣出名嘅六十六十火鍋,除了價錢合理,主要因為海鮮新鮮。湯底先揀咗蕃茄濃湯底,脆米泡飯,每位$200,無加一,脆米泡飯是打完邊爐最後才吃。可以揀六款海鮮,有兩款指定貝類,真係超新鮮!鮑魚啖啖肉,好爽口。生蝦來到,真的生蝦咁跳,跳了落地呢!蝦肉又爽又甜。象拔蚌仔我係我覺得這裡最好味的海鮮,鮮甜爽口,冇落醬油都覺得好好味。扇貝大大隻,又係啖啖肉;珍珠蠔都幾大碟,有好多粒,不要煮太久,滾水淥一會就要食,好creamy, 滑嘟嘟,正!蟶子皇洗得好乾淨,食落又爽口,一個字,鮮!蜆仔份量都不少,放在番茄湯裏煮,番茄變成超濃郁的海鮮湯,真的超甜啊!千萬別浪費了湯底,飲湯就知道有多鮮甜!再來就是吃肉,選了西班牙豬梅片、 豬腩肉和美國肥牛。西班牙豬梅片,較少肥肉,肉質結實爽口,豬肉味香濃。豬腩肉,看似好肥,其實一點也不肥,食落好滑,好香豬肉味。美國肥牛,也不肥膩,煮完其實是很瘦的肉,仍然好香牛肉味,肉質結實,新鮮!響鈴,新鮮即炸,放落湯兩秒鐘即刻攞起來食,中間還是很鬆化,又爽脆,這種口感,絕對是出面買不到的。蜂巢豆腐,喜歡它可以吸收番茄湯味,食落又香又甜,蜂巢豆腐的質感覺鬆軟
可以揀六款海鮮,有兩款指定貝類,真係超新鮮!
再來就是吃肉,選了西班牙豬梅片、 豬腩肉和美國肥牛。
西班牙豬梅片,較少肥肉,肉質結實爽口,豬肉味香濃。
豬腩肉,看似好肥,其實一點也不肥,食落好滑,好香豬肉味。
蜂巢豆腐,喜歡它可以吸收番茄湯味,食落又香又甜,蜂巢豆腐的質感覺鬆軟,吸湯力強,配蕃茄湯食一流。 手打墨魚丸,非常彈牙,有好香粒粒墨魚肉,也是我的至愛。
吃完打邊爐材料,可以加白飯和脆米煮泡飯了。職員會過來幫手煮,原來裏面還有豬油渣,怪不得味道超香。 泡飯吸收了湯的精華,味道真是好極了!一定要試試這個食法,覺得是最特別的。
別以為材料每份都很少量,其實非常適中,食完其實很夠飽,也不會浪費食物。$200一位無加一,價錢非常公道,用料新鮮,湯底又好味,一定再來幫襯。