2018-10-22
今日完咗教會就約男朋友食午餐。到了西營盤,品嚐一下這間古早味台灣菜(朋友介紹話好出色又地道)好耐無去台灣,都好懷念台灣美食。這間餐廳設計得好靚,有好多五光十色的燈籠(估是放天燈的台灣民眾特色)仲有好多台灣不同地區的相片,有火車、九份、台南等,好懷念哦服務都幾好,黎到就立刻安排位置及送上餐牌,出餸的速度好快!地方寬敞又乾淨,光亮又好靚的特色台灣設計、座位舒適!播放著台式台灣背景音樂,好輕鬆又休閑食物方面,都好多選擇,有飯有麵有小食有煲仔,星期一至日都有套餐$66(主菜+小食+飲品),好抵又適合喜歡嚐多一點的客人;我們叫了1. 酥炸五香雞卷好特別又脆口,即叫即做,熱辣辣又香口,切得薄片,中間都有不同材料!口感更豐富2. 避風塘炒時菜油墨菜好香好清綠、微微辣辣的避風塘及炸蒜蓉香脆口感3. 72小時慢煮豬軟骨飯好軟腍好香好入味的豬軟骨,好正好美味,紅蘿蔔都煮得好腍、好正特口感!醬汁配上大大碗飯,好美味可口我超推薦喔!4. 紅燒牛肉麵牛肉好香口好厚但又好腍,筋及牛肉部分一層層的,好好食好香口台灣麵出名好味,這個有口感又不會太硬,好彈牙!這個麵都好推薦!湯汁又唔咸又香!5. 珍珠奶茶珍珠奶茶好香滑
我們叫了
1. 酥炸五香雞卷
2. 避風塘炒時菜
油墨菜好香好清綠、微微辣辣的避風塘及炸蒜蓉香脆口感
3. 72小時慢煮豬軟骨飯
4. 紅燒牛肉麵
牛肉好香口好厚但又好腍,筋及牛肉部分一層層的,好好食好香口
台灣麵出名好味,這個有口感又不會太硬,好彈牙!
這個麵都好推薦!湯汁又唔咸又香!
5. 珍珠奶茶
珍珠奶茶好香滑,唔會太甜!珍珠適量有口感,台式餐廳必點之一