2021-05-29
☞ 近排真係興起古早味蛋糕呢個熱潮,周街都見到唔同嘅古早蛋糕店。而呢間囍源可以話係我見過最多唔同味道嘅一間☞ 店員聲稱佢哋係係用台灣正宗方法去做,可以做到黃金邊、黃金底(即係唔燶),配方亦都係低糖少油,簡直食多兩舊都無咁有罪惡感🤣🍴三層巨無霸特級骯髒朱古力($99)/ 身為朱古力控,對呢啲朱古力items真係抵擋唔到😆🍫本身都好驚佢好甜好漏㗎,但店員話佢哋嘅朱古力味蛋糕係唔會得死甜味,咁就一於試吓👍🏻/ 除咗面頭嘅toppings有啲甜之外,蛋糕嘅部分非常鬆軟,我雪咗第日朝早直接拎出嚟食都唔會硬。有好濃嘅可可味,又真係唔會覺得甜到漏🤣.🍴兩層巨無霸陳皮紅豆蓉($99)/ 上回提到朱古力味嘅古早蛋糕,今次就講個比較特別嘅味,可以話係我未見過嘅味道🤣/ 開頭我都好驚陳皮紅豆味同蛋糕唔會好夾,原來只會有輕微嘅陳皮味,紅豆可以中和到個味道👍🏻紅豆唔會超甜,可以接受~/ 而蛋糕方面,佢真係做到佢所講嘅黃金邊、黃金底,無燶邊嘅情況,所以食落唔會有脆、苦嘅感覺,口感鬆軟👍🏻👍🏻🤤
🍴三層巨無霸特級骯髒朱古力($99)
🍴兩層巨無霸陳皮紅豆蓉($99)