2018-08-13 2571 views
講到all day breakfast,呢間The Flying Pan真係我暫時嘅心中至愛,愛在佢款式好多,任由配搭,再加上呢度係24小時營業,真真正正嘅全日早餐,只要你心癮起,隨時隨地都可以行動 話說佢喺霸田商業中心嘅時候已經開始食佢架喇,應該係因為租約問題所以移咗舖位,但一啲都唔難搵因為都只係喺同一條街入面,新嘅舖位我更加鍾意,因為佢光線猛咗,四周圍嘅佈置亦都花心思咗同埋好有american style。望住啲靚嘅環境食都食得開心啲嘛,今次我哋嚟由於都算係深夜時份,都係得幾枱客人,清清靜靜咁,好relax 而menu亦都renew咗,變得更多花款選擇,鍾意食蛋嘅又得,鍾意食班戟嘅又得,諗唔掂咩?佢亦都有幾種combos俾你選擇,只要你揀啱心水,每一種食材基本上都係你自己話事,猶如自己身處廚房一樣,想食乜就煮乜。就連隻蛋點煮法都可以自己揀,呢一樣嘢喺香港真係好似從未見過。 而我今日嘅心情係乜呢?又想食咸,又想食甜,結果我就揀咗份The Ultimate Griddle,呢份嘢淨係甜嘅已經有三款:有一件法式多士,一件窩夫同埋一件班戟(其實小蚊子咁嘅胃淨係食呢三件應該都已經飽咗)而咸點
而我今日嘅心情係乜呢?又想食咸,又想食甜,結果我就揀咗份The Ultimate Griddle,呢份嘢淨係甜嘅已經有三款:有一件法式多士,一件窩夫同埋一件班戟(其實小蚊子咁嘅胃淨係食呢三件應該都已經飽咗)而咸點分別有兩隻蛋,我叫咗sunny side up(即係太陽蛋),仲有一件火腿,一件漢堡,兩條煙肉......嘩...呢份早餐真係夠哂能量yea。
而阿肥就叫咗一份較為大路同普遍嘅The Flying Pan,因為佢唔太喜好食甜點,呢份嘢除咗冇我嗰啲甜點之外,佢係有一份多士,一小杯水果同埋一小碗蕃茄湯嘅,大食嘅佢就升級咗杯嘢飲,會大杯好多,佢飲蘋果汁,我就冇升級喇,要番一杯普通size嘅蔓越莓汁就可以了。
甜點方面,比較出色嘅係件法式多士,烘烤得甜甜脆脆,灑上小小糖粉,佢亦都有提供糖漿俾你任意加上,除咗件班戟嘅味道係比較中規中舉之外,而上面亦都有一大片牛油俾妳,足夠用於三件甜物上面分別搽上。件窩夫亦都係烘得有小小燶燶地咁,好香口。至於咸點嗰部份,值得一讚嘅係啲煙肉煎得好脆,唔會令你有好肥好油嘅感覺,成份食哂真係令我好飽好滿足
而阿肥就好鍾意呢度嘅蕃茄湯,話夠濃味,好正~ 雖然話呢類型嘅all day breakfast,只要你肯去買食材,喺屋企都隨時可以自己煮得到,但係以呢間咁別出心裁嘅配搭,再加上佢哋有用心製作,要掛住呢度,對我嚟講一啲都唔難
蘋果汁,蔓越莓汁
The  ultimate  griddle
Flying  pan
2018-08-05
$123 (Last Night Supper)
蘋果汁,蔓越莓汁
The  ultimate  griddle