2018-05-04
大坑- 一個眾所周知隱藏好多美食店嘅地方,仲有一講就會諗起舞火龍。不過仲有一樣野係外來人每次黎到都會感受到嘅人情味,你一定會見到每一間鋪同鋪仲有人同人佢地嘅鄰里關係係超好,佢地打烊後會拎晒櫈仔成咋圍埋啤酒下吹水,7-11嘅姐姐好似每個光顧嘅人都叫得出名~ 關係甘好難怪每間鋪都水準良好,因為心情好煮嘅野食自然會更用心,因為係一份愛。話說前排探朋友見到一度鐵閘噴上左超吸睛嘅招財喵喵,已經忍唔住影相,今次再去發現旁邊開左間新嘅小餐廳,飾橫好有特色帶住濃濃嘅舊時香港味道!係QT細個會見到阿嫲用嘅雙喜牡丹花枱布😍 舊時嘅通花木門,香港買少見少嘅霓虹光管字招牌!一切都通通吸引住QT行入鋪內!但最吸引我嘅係一陣好香嘅食物味噌!原來餐廳主打酸辣粉仲有牛肉褲帶麵!初次光顧QT當然叫主打野食啦,但一個人食唔到兩大碗麵,只好先試酸辣粉再加兩個小食~ 下次再黎就試埋佢地撚手牛肉褲帶麵💪🏻💪🏻💪🏻薯粉佢地有一向大家食開嘅圓條型,但依道多一款闊薯粉選擇,如果你係薯粉愛好野或者特愛煙un口感就更要點佢地嘅闊薯粉!QT加左豬大腸、豆卜、牛丸!碗酸辣粉望落同平時食開個d樣子好似差唔多,但一入口QT就知道整碗粉上至湯頭下
話說前排探朋友見到一度鐵閘噴上左超吸睛嘅招財喵喵,已經忍唔住影相, 今次再去發現旁邊開左間新嘅小餐廳,飾橫好有特色帶住濃濃嘅舊時香港味道!係QT細個會見到阿嫲用嘅雙喜牡丹花枱布😍 舊時嘅通花木門,香港買少見少嘅霓虹光管字招牌! 一切都通通吸引住QT行入鋪內!但最吸引我嘅係一陣好香嘅食物味噌!
薯粉佢地有一向大家食開嘅圓條型,但依道多一款闊薯粉選擇,如果你係薯粉愛好野或者特愛煙un口感就更要點佢地嘅闊薯粉!QT加左豬大腸、豆卜、牛丸!碗酸辣粉望落同平時食開個d樣子好似差唔多,但一入口QT就知道整碗粉上至湯頭下至餸菜 ,連d配料花生酸菜個d都係MSG Free !!! 零味精!零味精!零味精!因為重要所以QT講三次😂!食到嘅食物原料互相交融而帶出嘅原味、鮮香👍🏻 老闆娘話佢地連辣油呀、花生呀~~~通通都買最好嘅自己煮、湯頭係每日用多個小時餚煮成!無錯由入口第一啖會愛上!
另外QT都點左佢地嘅「蒜泥白肉」同「麻辣手撕雞」! 有別於外邊嘅蒜泥白肉,依度嘅帶清新感,蒜泥唔係單單紅油,而係炒煮過,微帶一點回甜絕無油膩感,再配合埋青瓜薄片一齊進食👍🏻👍🏻👍🏻 佢地嘅白肉雖然唔係薄切,但同薄片青瓜一齊進食反而帶出咗口感上嘅層次😌 「麻辣手撕雞」, 肉嫩一絲絲最互係有埋雞皮!甘代表著堅住原飯雞手撕而唔係手撕雞胸肉~ 平時食個d為平成平只買冰鮮雞胸撕個d,又鞋又唔滑嫩!依度嘅堅滑嫩👍🏻👍🏻👍🏻 辣係夠嘅但QT覺得麻多少少更正!
總括黎講,食得出嘅用心經營,選貨良好!而且貴精不貴多好多都新鮮日日煮為保食物新鮮好味!出餐如果人多要等得耐dd因為人手有限而且係即煮關係,緊記要耐心等食好西呀😘
提提大家餐廳真係好好feel影相打卡,不過大家就算想影相都要睇睇會唔會影響到其他在場嘅客人,細細間位數唔多唔好為左影相打卡人多時阻到人做生意呢😌
真心好味!推介!!下次QT一定要食到牛肉褲帶麵😍同其他野~