2018-06-23
鰻魚真流心蛋包飯2018/04/27一直久仰大名嘅店舖😍,一直睇日本嘅節目已深深被佢地能用刀切開後會自動反開嘅蛋包吸引😚,今日終於得償所願,係香港食到最地道嘅蛋包飯。本人於日式食品中特別喜歡鰻魚,所以點了鰻魚蛋包飯($118),加了($20)轉流心蛋包,一直有諗過係屋企自己試整,但所需嘅蛋漿及牛油份量又好多,加上需要特別嘅技巧製作才能整出綿綿的流心蛋包,因失敗率太高,又唔想浪費食物,加上家人不太好食蛋包飯,所以一直都沒有機會試食到流心蛋包😔。店員上菜,流心蛋包飯的嘅賣相已不負所望🙆,漲卜卜嘅蛋包躺係充滿燒汁嘅炒飯上,一副含苞待放嘅賣相已令我垂涎三尺,店員服務周到地幫我切開咗蛋包,蛋包嘅外皮如同一朵淡黃色鮮豔奪目嘅鮮花一樣,優雅貴麗地綻放🌼,我選了咗配白汁,creamy又飽肚嘅一餐。蛋皮內中間嘅蛋軟綿綿細滑如炒蛋🐣,近外皮嘅位置厚實而讓蛋包有一層層嘅質感。閒時一餐半餐係唔錯嘅選擇👍。個飯嘅份量夠兩個女孩食👭,可能因我午餐食得好飽,美食當前也都只吃食得下落一半,下次再來黎可以考慮一個飯與同友人分半再叫小食,他佢地嘅忌廉汁很軟滑配在係充滿燒汁嘅炒飯上有點啲膩,有機會要再去試下此店嘅其他美食😉
2018/04/27
個飯嘅份量夠兩個女孩食👭,可能因我午餐食得好飽,美食當前也都只吃食得下落一半,下次再來黎可以考慮一個飯與同友人分半再叫小食,他佢地嘅忌廉汁很軟滑配在係充滿燒汁嘅炒飯上有點啲膩,有機會要再去試下此店嘅其他美食😉。