2012-09-18 6 views
原本約左友人係銅鑼灣食飯 首選當然係豚王啦到達時尚早 大概十二點幾 怎料已經有廿幾人排緊隊 皆因晏晝有野做 況且對面開左間新拉麵舖 門口很光鮮只有係幾個人排緊 於是就決定試下裏面都唔算太大 有七八張四人台 可以坐三十人到 起碼坐得都算舒服 一定坐得好過對面豚王餐牌只有三款麵 豚骨味(白) 濃豚骨味(黑) 同 辣味(赤) 仲有喲小食同飲品揀於是我地就叫左一個原味同濃味豬骨拉麵($78+$83) 因為此終覺得辣味拉麵試唔出湯底神髓此外 再加一客餃子($38) 因為餃子很講究師傅的手勢很快就送上了拉麵 賣相不錯 配料也不少 而且還附上了溏心蛋 不用另外再加$$先品嚐一口湯底 豬骨味沒有豚王那樣濃郁 但都好香 不會太油膩 屬中上之作 至於麵質 屬於直身幼身 頗為掛湯 而且唔會太軟 有喲口感 不錯豚肉方面 切得比較薄 而且只有一細塊 肉之間分離了 但肥瘦均等 咬下去肉質一般 沒甚肉味 煮得比較淋了些 唔夠口感糖心蛋 雖然是附送的 但絕不欺場 很流心 而且蛋味濃郁 如果分開上會比較好喲 免得喲蛋黃融合左係湯到 至於其他配料 芽菜 牛蒡絲 都不錯 而且份量不少 朋友個濃味豬骨湯底 和我
原本約左友人係銅鑼灣食飯 首選當然係豚王啦
咬下去肉質一般 沒甚肉味 煮得比較淋了些 唔夠口感
糖心蛋 雖然是附送的 但絕不欺場 很流心 而且蛋味濃郁

如果分開上會比較好喲 免得喲蛋黃融合左係湯到
至於其他配料 芽菜 牛蒡絲 都不錯 而且份量不少

朋友個濃味豬骨湯底 和我的豚骨味都差不多 只是濃了少許 都不算太濃稠
其他配料完全一樣 感覺卑多五蚊不是太值
台上有辣椒油 熟蒜 同生薑絲 感覺和日本拉麵不太吻合 有點怪怪的
最適合的還是芝麻粒 生蒜 辣芽菜 等 此外還有紙巾 牙籤等窩心的供應
個餃子等左大既十分鐘先上 賣相一流 ! 色澤鮮艷 附上大量蔥粒
試一口 肉汁滿溢 : 煎得脆脆地有少少焦 很有口感 這是我最欣賞的一道菜

奈何收費比其他拉麵店較貴 但我覺得是值得的!

總括而言 拉麵的水準屬於中上 湯底和豚肉方面都有進步的空間
至於餃子屬超班之作 絕對值得一試
此外 服務態度不錯 待應會不斷倒水 環境比較舒服 空間感比對面的豚王大多了
但價錢比較貴 而且還要加一 覺得不太值 以這個價錢同區有更多選擇

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 餃子