2019-12-19 524 views
第一次喺香港食咁高檔次嘅日本野;第一次同料理師傅有咁近嘅接觸,又好細心介紹每道菜嘅分別、部位等,令人好舒服自在;第一次食到咁滿足嘅日式餐,而且食左2個半鐘,同朋友飲下野,同師傅傾下計,又不停食下刺身壽司,歡暢!室內設計以木色同白色為主,比人一種休閒嘅感覺,好經鬆,而且有外設雅坐嫁,想同朋友靜靜地出去傾下心事都得嫁!我同朋友都叫左個「幸」嘅SET:前菜︰波菜明太子醬、松葉蟹昆布啫喱、甜等茶巾、公魚露煮呢個前菜我稱佢為一個藝術品,雅致嘅擺設點綴左整個菜式,店員好細心介紹,而且建議我地十字咁食(松葉蟹昆布啫喱>甜等茶巾>波菜明太子醬>公魚露煮),味道由淡至濃刺身︰福岡唐泊蠔、北海道馬糞海膽、深海池魚薄切、鱈魚、白子、雪場蟹、九州赤鮑。唔洗講嘅係,全部都超級新鮮,海膽、蠔、赤鮑又解又甜,特別想提嘅係今日試左人生第一件白子(食完皮膚會變靚,哈哈!),係幾特別!壽司︰魚肝配最中餅、手釣喜之次、北海道甜蝦、針魚、吞拿魚腩金箔手卷、赤身、中吞拿魚腩、大吞拿魚腩、玉子。第一次食魚肝配最中餅,好好味,一件小壽司連同小米餅一齊食,又脆又軟嘅感覺好好!師傅為我地介紹左赤身、中吞拿魚腩、
我同朋友都叫左個「幸」嘅SET:

前菜︰
波菜明太子醬、松葉蟹昆布啫喱、甜等茶巾、公魚露煮

師傅為我地介紹左赤身、中吞拿魚腩、大吞拿魚腩同一塊肉但唔同部位,我記得佢講過中吞拿魚腩油脂較少,而赤身即油脂分佈較多,所以食落會唔同口感!
吞拿魚腩金箔手卷入面有紫蘇葉黎襯托,佢同吞拿魚好夾,提升左成個手卷嘅層次。

熟食︰梭子魚板燒
魚肉蝦肉蛋 、布丁蛋: 兩款蛋入面都加咗蝦肉,個布丁蛋食落真係好似布丁架,好滑,令外好似蛋糕咁款嘅魚肉蝦肉蛋其實係無放麵粉,師傅話係用左日本嘅「大山芋」黎代替麵粉,呢個係日本非常傳統製作方法。

湯︰甘鯛蕪清湯
食左咁多唔同口味嘅刺身壽司,呢個清甜嘅湯好適合放喺甜品前,為我地迎接最後嘅甜品

甜品︰和歌山富有柿、長野縣香印提子
2019-12-10
Type of Meal