2018-08-10
喺旺角想搵間唔駛等位又坐得舒服的餐廳真係唔容易,見稻香新出左個火舞蒜烤雞同古法蒸青斑仔,唔駛唸啦,就去試下。各大連鎖式酒樓,晩市例牌都會推出幾款特價小菜,例必有一味係雞,什麼頭抽走地雞、客家蒸雞,所以對一般晚飯小菜,我都唔敢抱太大期望。上菜時,侍應除左放低隻竪起的燒雞,仲會按人頭比獨立包裝嘅手套同一把雞骨交剪,奇怪地侍應問我哋準備好未,原來佢準備淋酒放火,真係明乎其實的「火」舞蒜烤雞,無唸過一間普通酒樓都有表演睇,仲以為去左高級餐廳食火焰雪山,呢$58真係比得值👏🏻!個古法蒸青斑仔係用白蘿蔔絲墊底、開邊蒸,所以條斑同個豉油係甜甜地,味道清甜,唔錯👍🏻,只係細條左d,最多得10両,但話晒只係$68,算抵食嘅。另外仲點左黑椒扣豬膝配籠仔粗糧糕($68),但醬汁太濃,味道太咸,配甜甜地的粗糧糕,怪怪的👎🏻。