2018-09-25 582 views
今次係👦🏻無意中既一次搵食,話說去左東涌站唔想食咁heavy就想買個間西式平價三文治店,點知原來舖頭轉左做新舖—「菠蘿仔食堂」,見到啲相片同價錢都幾吸引,所以就諗住試下,買左單售$28既豬扒包(套餐連一杯熱飲$38),佢係即叫即製既,等左幾分鐘就有得食,收到個包既時候真心有俾個份量驚訝左一下,因為佢用左菠蘿包黎做佢既麵包皮,除左正常既蕃茄、生菜、沙律醬之外,佢仲有加入新鮮菠蘿,我既印象入面無食過有新鮮菠蘿做配菜既豬扒包,所以都覺得幾特別同新鮮。佢既麵包好有趣,因為唔似一般麵包舖、茶餐廳食到既菠蘿包,佢用上西式漢堡包再加上菠蘿包既外皮去烘焗,麵包比一般食開既都來得鬆軟,鐘意食菠蘿包既我都覺得呢個新款菠蘿包值幾高分。新鮮既蕃茄片同生菜配合埋沙律醬一直都係一個不敗既配搭,但係始終沙律醬既油膩並唔係蕃茄同生菜可以解決到,所以加入新鮮菠蘿係一個好巧妙既設計,利用新鮮菠蘿中既蛋白酶有助幫助消化,對於細食既朋友仔,可能可以完全KO一整個包。無骨既豬扒唔會柴身,我真係好怕食豬扒包既時候,個豬扒比個麵包更乾更難入口,呢間既豬扒當然無咁既情況出現,唔知道會唔會因為佢地醃肉既時候用左新鮮菠蘿汁,所以塊豬扒好
無骨既豬扒唔會柴身,我真係好怕食豬扒包既時候,個豬扒比個麵包更乾更難入口,呢間既豬扒當然無咁既情況出現,唔知道會唔會因為佢地醃肉既時候用左新鮮菠蘿汁,所以塊豬扒好淋身好易咬,入口既時候食得出佢外皮有煎炸過既香口味道,一啖咬曬咁多層既時候,會食得出豬扒鬆軟同多肉汁,同其他食材一齊有唔同既層次,下次有機會都會想試埋其他包。
每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 3.5 / 5
環境 : 2.75 / 5
外觀 : 3.5 / 5
價錢 : 3.75 / 5
服務 : 3.5 / 5
回頭率 : 3.75 / 5
總分 : 20.75 / 30
性價比:
前身為美食車既菠蘿仔食堂,終於開實體店,之前未試過食過佢地既食物,所以都算有驚喜。另外除左豬扒菠蘿包之外,仲有其他食物包括:雪糕菠蘿包、忌廉菠蘿包、雞扒菠蘿包、兩餸飯、三餸飯、雪糕、特飲......。所以佢既回頭率都幾高,至少兩三次都未必食得曬所有食物,另外佢既價錢都好貼地,我見等待既過程都有好多人幫襯買唔同食物,下次再經過一定要試埋其他食物。🤤
2018-09-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$28 (Lunch)
  • 豬扒包