2018-09-07
今晚去接個女放工。當然食埋飯先返屋企。囡囡話帶我去食好嘢。(因佢食過lunch話超正)"鯛魚魚湯轉門店"。名符其實係用鯛魚做湯底的專門店。仲要唔洗加一見到餐牌上有幾款重點推介波士頓龍蝦手打烏冬$138原隻波士頓龍蝦,油揚,海澡,大蔥。龍蝦肉厚又彈牙。蝦鉗都係好厚肉。鯛魚湯底非常鮮甜。飲完個湯完全唔覺口渴。正明係冇落味精的。手打烏冬又彈牙. (個人意見,唔好落任何調味料。因為會影響湯底味道)皇帝蟹腳海胆湯飯$168皇帝蟹腳大概有5條。有長有短。蟹肉好香蟹味, 又鮮甜。海胆新鮮程度無法形容。入口甘香鮮甜。湯飯亦係配上油揚,海藻,大蔥。吉列日本蠔$58一碟有3隻, 3隻都非常大,咬開見到炸粉唔厚。入口新鮮嘅蠔味充滿係口腔裡面。亦唔會太油蟹肉網紋春卷$38,一碟5條, 外皮脆卜卜,但我覺得蟹肉唔係太夠。碟上配上新鮮沙律菜及沙律醬。今晚餐飯充滿住鮮味. 抵食(仲要係囡囡請食飯)仲要讚一讚個女職員, 佢好細心. 留意到有位食客是大肚的. 立即安排佢坐一個比較寬闊的坐位.(原先佢同事安排這位大肚食害坐對牆比較窄的坐位)
見到餐牌上有幾款重點推介
波士頓龍蝦手打烏冬$138
皇帝蟹腳海胆湯飯$168
吉列日本蠔$58
蟹肉網紋春卷$38,
今晚餐飯充滿住鮮味. 抵食(仲要係囡囡請食飯)