2017-10-27
《焱手工涮涮鍋》台式火鍋,呢期盛行,而且都有多間報社雜誌報道過當中有名嘅火鍋,特意去試一試。晚市有兩款套餐選擇,我哋就揀選左「焱選套餐」兩樣份量。前菜有兩款,當中包括「柚子沙津」,沙律味道清清地,食落去酸酸甜甜嘅,開胃之選。「鮑撈起手撕雞」有少辣嘅味道,還有青瓜絲,非常爽口滋味。兩杯台式特色餐飲,我點了胚芽珍珠系列中嘅「芋香珍珠」,朋友就點「珍珠奶茶」。「芋香珍珠」非常大杯,好有份量,面頭好多麥芽片,飲落去啖啖香濃嘅香芋味道。除此之外,仲有汽水、山楂紫背天葵同埋沙冰系列等等嘅飲品選擇。招牌湯底「三味鍋」,當中包括火焰清酒煮蜆、養身人蔘藥膳鍋同埋青花麻辣鍋,特別在「火焰清酒煮蜆」真係識着火架!而且每一款鍋底都有唔同嘅鮮甜味道,一次過滿足晒我三個願望。套餐中嘅主角就係「時令海鮮拼盤」,分別有五款海鮮,「大蝦」當然係我嘅至愛,一盆有四隻,而且非常大隻,食落去蝦肉爽口,味道好新鮮。「頂級安格斯牛頸脊」份量多,食落去肉質鬆軟,牛味濃郁。「手工火鍋拼盤」有五款食物,每一款兩件,份量剛剛好。「牛肝菌黑松露餃子」兩大隻,皮薄餡靚,食落去非常濃郁嘅牛肝菌黑松露味道,新鮮美味。「即炸響鈴卷」新鮮炸起,放入
晚市有兩款套餐選擇,我哋就揀選左「焱選套餐」兩樣份量。
「鮑撈起手撕雞」有少辣嘅味道,還有青瓜絲,非常爽口滋味。
「頂級安格斯牛頸脊」份量多,食落去肉質鬆軟,牛味濃郁。
「手工 火鍋拼盤」有五款食物,每一款兩件,份量剛剛好。「牛肝菌黑松露餃子」兩大隻,皮薄餡靚,食落去非常濃郁嘅牛肝菌黑松露味道,新鮮美味。
「即炸響鈴卷」新鮮炸起,放入鍋灼三秒鐘就食得,仍然香脆無比。
「新鮮時蔬籃」有多款蔬菜。
甜品係「士多啤梨醬奶凍」,牛奶味重,質感絲滑。
總括而言,套餐食物非常豐富,必定食得飽。