2021-01-18
之前係台灣已經食過春水堂,最鍾意飲佢嘅珍珠奶茶🧋所以喺香港開咗之後,都第一時間衝左去食,但老實講,第一次去食嘅時候都真係幾失望,唔知係咪因為嗰時啱啱開,所以食物嘅質素比較差,仲好記得嗰陣時叫既紅燒牛肉麵,上到嚟個面仲係一舊野,都未煮散,所以個次之後本身都唔諗住再食。但係過咗一排,同事突然話想去食,咁就唯有陪佢啦,點知今次一試,食物質素竟然有改善!雖然呢間餐廳嘅性價比唔係好高,但係我都好開心佢越嚟越接近台灣嘅味道。觀塘呢一間春水堂嘅面積都幾大,環境寬敞,坐得都幾舒服,不過如果係午餐或者晚餐時間黎食嘅話,通常都要排長長嘅隊,所以如果大家想黎食,記得預早少少過嚟。今次我哋就叫左以下嘅嘢食啦!🎈紅燒牛肉麵(半筋半肉)紅燒牛肉麵嘅質素好過第一次黎食好多,牛肉同牛筋都煮得幾霖,而且好大舊,面質尚算彈牙,湯底都濃郁🎈魯肉飯(小碗)滷肉飯就接近喺台灣食嘅質素,肉嘅肥瘦比例差唔多,不過如果再多啲汁可以撈飯就更加好啦🎈黃金香酥雞香酥雞外皮酥脆,裏面嘅肉質嫩滑,有肉汁,唔會乾,食落鹹香,唔錯🎈鹽酥杏鮑菇杏鮑菇嘅外皮同香酥雞一樣都係酥脆嘅,而且出面嘅調味粉都係一樣,而佢嘅杏鮑菇都幾大粒,有時我覺得哩啲菇仲好食
今次我哋就叫左以下嘅嘢食啦!
🎈紅燒牛肉麵(半筋半肉)
🎈魯肉飯(小碗)
🎈黃金香酥雞
🎈鹽酥杏鮑菇
杏鮑菇嘅外皮同香酥雞一樣都係酥脆嘅,而且出面嘅調味粉都係一樣,而佢嘅杏鮑菇都幾大粒,有時我覺得哩啲菇仲好食過肉😂
🎈滷香牛筋
呢碟牛筋味道偏鹹,都幾好咬,不過唔算特別
🎈珍珠茉香奶茶🧋
哩到嘅珍珠奶茶就貫徹始終都係好飲嘅,有淡淡的茉莉花香味,我每次都係叫呢一隻味,因為唔會太甜,而珍珠就煙韌好咬,奶茶係值得推介嘅
總括來講,可以話係睇住呢間餐廳進步,希望佢能夠越嚟越接近台灣嘅味道啦!不過佢啲食物嘅份量真係偏少,如果可以多啲就更加好啦!