2022-09-26
我發現最近旺角多咗好多以外賣形式為主嘅餐廳,但原來外賣店而家已經好靚,靚到打卡 📸 位於油麻地地鐵站附近有一間以台灣美食為主嘅外賣店,當我以為比完錢拎外賣走之際,我見到旁邊另一個舖位入面有一大片粉紅花牆,以為係另一間Cafe,我奇怪點解入面有枱有凳,但係冇店員?原來呢個咁靚嘅地方都係屬於外賣店嘅😍店舖好貼心,當你等外賣嘅時候,其實你可以入去影吓靚相涼住冷氣慢慢坐住等,如果你想坐低堂食亦冇問題👍🏻 而且店主亦都好有心思,擺設咗好多台灣特色伴手禮做裝飾,而佢哋用嘅梳化顏色亦都係我最鍾意嘅湖水綠,入到嚟嘅感覺好舒服❤️呢度嘅外賣盒一啲都唔簡單,佢哋用咗自家插畫印製外賣盒,畫咗好多台灣嘅小食,例如珍珠奶茶,臭豆腐,滷肉飯等等,超有heart😍最重要嘅係外賣盒係用紙造,夠晒環保♻️至於食物我可以話係有溫度有質素,抵食又好味👍🏻以外賣為主嘅餐廳食物一定要夠熱,呢一點我可以俾100分💯芋泥肉鬆吐司🍞大大份😍用咗厚切白吐司,拎上手仲係有溫度架😋入面嘅芋泥同肉鬆份量好多經典蚵仔煎 🦪 呢個係我每次去台灣都一定食嘅小食,小店用咗大粒嘅蚵仔,食落好鮮味濃湯餃子🥟大大粒嘅豬肉餃子,肉質夠淋,入面嘅肉吸晒湯汁好ju
芋泥肉鬆吐司🍞
經典蚵仔煎 🦪
濃湯餃子🥟
大大粒嘅豬肉餃子,肉質夠淋,入面嘅肉吸晒湯汁好juicy🙂
紅燒牛肉麵 🍜
用上牛骨湯,湯底都飲得😗而牛肉用上腱心部位亦會淋d,配埋麵好地道風味
芝士奶蓋紫薯鮮奶
呢個我覺得係必點嘅飲品,一來好大杯,二來顏色好靚,入面仲食到粒粒紫薯,睇得又食得😆
紅茶鮮奶配芋圓
呢個係我自己Mix and match嘅飲品,最鍾意佢少甜都飲到香濃嘅茶味,芋圓都係好有咬感