2018-01-24
今日又係一月一次既紀念日, 老公神神祕祕咁帶左我去旺角, 行過鬧市有條小酒吧街.心諗原來係帶我去酒吧, 點知入到去唔似傳統酒吧咁嘈同一大陣味, 不過同樣都有個酒吧, 同樣都係環境幽暗, 同樣一直播住悠悠既jazz, 環境好適合小情侶, 三五知己或者閨密, 老公真識揀!!💕___________________________🔹火焰西班牙黑毛豬鞍扒 $148佢一上台店員就會standby好酒,話你知準備點火,叫你準備好相機影相, 一落酒就有好靚火焰睇。唔怕你手殘禁唔切, 佢都燒幾耐下, 我估燒左幾十秒都有, 後尾會慢慢無咁大火咁解.據餐牌所講,豬鞍扒首先用沖繩鹽麴醃製左12小時,配以百里香,黑胡椒,岩鹽燒焗.豬鞍一切開見到淡淡嘅粉紅色,食落肉質好鮮嫩,好多肉汁,同好重豬味,百里香配豬好夾.平時食開既火焰既食物甜品,燒完都會殘留好重酒精味,難得佢呢個燒得咁大火都食唔出酒味,酒精揮發的操控掌握得好好,好厲害.配以新鮮番茄蓉,新鮮蘋果蓉同埋岩鹽,可以根據唔同人既個人口味作選擇.佢伴碟有四薄片蘋果片,唔好浪費左佢,先咬一口蘋果片再食豬鞍,非常清新,又係另一種食法, 個人最中意呢個配搭.**飲食小
___________________________
🔹火焰西班牙黑毛豬鞍扒 $148
**飲食小知識**
鹽麴成份天然,用於醃漬,不同於食鹽之處,它的鹹度較低、味道也較溫潤醇厚,另外麴中含有分解酵素,有分解蛋白質之作用,軟化肉質外,還多了不少豐富層次與提升食物的鮮美
-----------------
話得係酒吧, 我地又點會唔叫酒呢? 但我去個日係星期四, 第2日又要一早返工, 唔講去太盡, 都係叫D cocktail 頂住先
佢個度既非酒精加酒精飲品, 大大話話都有成4,50款, 有好多款紅酒白酒, cocktail, mocktail同手工啤揀。
menu入面除左圖之外, 仲有好清楚既description寫明有咩成份, 講起圖就大獲喇, 杯杯cocktail都整得好靚, 真係心大心細
________________________
🔹Perfume of Roses $108
一拎到黎已經係心心眼,少女心爆發,用充滿典雅味道的香水樽裝住粉紅色既玫瑰酒,旁邊既玻璃杯又放左一朵盛放住既結冰紅玫瑰。
店員沿住杯邊注入酒液,玫瑰冰緩緩浮起,再加上淡淡芬芳既玫瑰酒,酒不醉人人自醉
入口花味更濃,酒味慢慢滲出,唔係好強酒精味,非常推薦給不勝酒力的女孩子
成份有vodka, Cranberry juice, Rose 同新鮮檸檬。因為杯酒太靚,個人都要文雅啲,同埋睇落好似好少份量,飲落其實都幾多下
🔹What the duck $108
呢杯又係俾佢既造型吸引左而叫的,酒杯係個浴缸仔,浮面有好多泡泡,啲泡泡仲要多到淹沒左旁邊隻黃色小鴨,好似佢啱啱沖完涼咁😍😍
每杯都有啲粉紅色嘅爆炸糖,店員話可以落係酒上面飲,加左之後,酒上面啲泡卜卜卜卜咁爆,飲埋啲酒仲些少係口入面炸,好得意
但我自己最鍾意都係含一啖爆炸糖然後即刻飲一啖酒,咁先爆得最勁😈
講左咁耐都未講係咩味,杯What The Duck甜甜酸酸,可能係因為佢主要由Green apple, Kiwi, Pineapple juice, Cranberry juice 同 Grenadine所調製成,所以好fruity,當中既菠蘿汁都幾重,飲落無咩酒味,又係好岩女仔飲