2013-01-12
閒日OFF,去搵朋友食飯,佢要開工就佢地方,去咗牛頭角工業區食,心諗“死啦,呢D位置無野好食嫁WOR,又大乜乜,大物物呀!?定係D傳統嘅工廠快餐食堂?!點知佢話附近開咗間好正嘅意大利西餐廳,叫我一齊試下!!!工業區嘅西餐廳,搵都驚難搵,但朋友教路原來很容易,由牛頭角地鐵站出,對面已經有去傲騰中心(OCTA TOWER)嘅SHUTTLE BUS,搭到總站落車隔離間工廠大廈便是所在地大平洋中心!!再唔係喺在牛頭角地鐵站出向番九龍灣方向行為10﹣15分鐘,觀塘官立小學對面有專線小巴68號,一樣方便!!我貪小便宜選了前者~電梯大堂咁多部𨋢,有朋友指示在LIFT LOBBY2,選擇1號或4至6號嘅𨋢,就可以好易好直接咁到達目的地,一間叫”Precious"嘅西餐廳。真估唔到工業中心內竟可別有洞天,門面靚之餘裡面亦唔失禮,陳設充滿藝術氣息,圍著牆邊是用畫框掛著很多歐美的電影海報,吧枱前陳設的盆栽原來是各種新鮮的香草!!大廳上不規則的吊著懷舊FEEL的烏絲燈,單是陳設已很討好!!相信當區工作的人除了多個飯堂之外,在此蛇竇叉叉電減減壓都認真唔錯!!講番食物先,叫咗個“忌廉磨菇蝸牛意大利飯,配是日西湯甘
講番食物先,叫咗個“忌廉磨菇蝸牛意大利飯,配是日西湯甘筍忌廉湯,(此餐廳的SET是湯或飲品二擇其一,已向老板建議可否優惠價加錢飲埋嘢,睇下遲D會否從善如流!)忌廉磨菇蝸牛意大利飯即叫即製亦唔係等好耐,飯粒飽滿不太硬,忌廉汁濃濃的黏在飯粒上,調味亦恰到好處,好似有點黑松路的味道唔知會唔會自己攪錯~蝸牛煮得很淋,鬆軟有咬口但唔韌,看似份量細但切勿低估,男人食都覺得很飽肚~甘筍忌廉湯濃厚有甘筍香,如果熱D時飲更正!!新張埋單有八折,41元完美滿足的一餐,仲想點!?
Other Info. :
和老板閒談得知佢一直很想開一間這樣藝術FEEL的西餐廳,佢喜歡意大利菜同FUSION菜,又喜歡藝術及電影,所以開設了這間PRECIOUS,開在工業區咁隔涉是由於一般的街鋪,就算位置普通租金都實在負擔不起,要實現理想有點逼不得已唯有選擇些較隔涉偏遠的地方,希望誠意及大眾化之價錢可殺出條血路!!原來老板好歡迎人利用這裡的畫框陳設作品,各位藝術發燒友可多一個展示作品的機會!!
我寫過食評的餐店很不幸在這地產霸權及加租狂潮下,有兩至三間已經結業,很希望大家給予這些誠意小店,獨立小店多多支持,讓它們可以生存下去。