2016-08-27 857 views
香港嘅鋪租騰貴,要經營一間有heart嘅餐廳, 總逃不過捱貴租嘅命運。於是,工廠大廈餐廳開始興起,觀塘工厦餐廳尤其出名,越開越多,而且越開越有heart。呢間叫做《The Base》嘅餐廳位於開源道嘅工廈裏面, 令人意想不到嘅係,响滿佈石屎嘅工厦, 竟然都可以搵到一間 氣質優間充滿離港感覺嘅餐廳, 簡直就係沙漠中的綠洲。餐廳嘅格調以木色嘅家具為主,設計簡約得來帶點綠化感覺。 最吸睛嘅地方就係玻璃窗外特大嘅露臺, 外面擺放著一張戶外嘅餐桌椅, 配合埋燈光, 都幾有情調 。秋天或者冬天夜晚黎, 就最適合不過。餐廳嘅食物以展示出食材嘅本質為重點, 迎合餐廳The Base嘅宗旨。先介紹一下食物,沙律方面今次就叫咗火燒原棵羅馬生菜配冬陰功沙律汁。 呢個沙律帶點fusion感覺,原棵 羅馬生菜上碟亦是第一次見, 羅馬生菜經過火炙, 增加咗一點炭烤感覺, 冬陰功沙律汁調味剛剛好,帶點香茅味之餘,亦唔會搶了羅馬生菜嘅清甜。小食方面亦睇得出大廚嘅心思,炸蝦肉釀雞翼珍寶珠, 係先將雞翼嘅骨去掉,然後再喺無骨雞翼中釀入蝦膠去炸,可以用手拎住雞骨黎食,就好似珍寶珠一樣食法, 配合埋兩款特製嘅沙律醬 , 一辣
燒原棵羅馬生菜配冬陰功沙律汁
小食方面亦睇得出大廚嘅心思,炸蝦肉釀雞翼珍寶珠, 係先將雞翼嘅骨去掉,然後再喺無骨雞翼中釀入蝦膠去炸,可以用手拎住雞骨黎食,就好似珍寶珠一樣食法, 配合埋兩款特製嘅沙律醬 , 一辣一唔辣,咁花心思嘅小食,真係要比個讚~
炸蝦釀雞翼珍寶珠
第二個較特別嘅小食就係燒牛骨髓配香草蕃茄醬, 燒原條牛骨髓確實喺香港較為少見, 餐廳嘅老闆話牛骨髓係喺法國入口, 牛骨髓加咗香草黎燒, 淨食牛骨髓可能會有點油膩感覺, 刮一點骨髓到多士,然後加上香草番茄醬, 骨髓嘅湯汁滲入sour bread中, 令到每一口都係精華。好味~
燒牛骨髓配香草番茄醬
燒牛骨髓
主菜澳洲和牛芝士漢堡材料非常之豐富,澳洲和牛漢堡充滿肉汁,非常juicy。 漢堡扒煎嘅熟度剛剛好,帶點粉嫩,充滿濃郁嘅牛味。裏面仲有好多餡料,煙肉香脆、生菜新鮮、蕃茄經過煎香、酸青瓜同溶化嘅芝士。 一啖咬落, 令人回味無窮。 同場嘅炸薯塊亦非常之鬆脆, 就算係放耐咗,依然保持香脆。
澳洲和牛漢堡包
餐牌上面除左食物之外,飲品嘅menu亦都非常之有驚喜,估唔到小小嘅一間餐廳竟然有咁多種飲品嘅選擇。
凍飲方面推介爆炸藍椰子, 飲品一上枱就畀人一種夢幻嘅感覺, 夢幻嘅藍色就好似馬爾代夫嘅海水一樣清澈, 爆炸糖發出霹靂啪嘞聲, smoothies 椰香味突出。 無論係味覺、視覺、 抑或聽覺都係一種享受。
爆炸藍椰子
熱飲方面推介南非茶Rooibas tea, 經過店員推介下,今次係我第一次飲南非茶, 南非茶不含咖啡因,所以無論係日頭定夜晚飲都適合。飲第一啖就即刻愛上, 皆因口感極之細滑, 有超強嘅花果香味, 令人有一種好放鬆嘅感覺, 鍾意飲茶既朋友一定一定唔可以錯過。
藍莓南非茶
《The Base》嘅食物, 帶出咗食材本質嘅味道, 唔使太多花巧嘅調味, 已經令人回味無窮, 而且地點方便, 環境亦都係超舒適, 有大大個露台,方便同朋友一路食一路傾下計。推介~~
$350 (Dinner)
燒原棵羅馬生菜配冬陰功沙律汁
炸蝦釀雞翼珍寶珠