2022-10-31 1471 views
同朋友行過銅鑼灣怡和街,見到呢間食石板燒的牛極,lunch set價錢超級抵食,仲包沙律,湯,白飯,一個價錢仲要無加一好抵呀!除左石板燒外,佢地其實仲有set lunch,而呢間餐廳係半自助形式既,門口放咗一部售票機,要自行落單先,店員都好有耐性先講解我知。食steak menu係可以自己揀gram數,男士們可以選擇大塊D,咁就唔驚唔夠飽啦!只半自助嘅意思係可以自己任食沙律,牛肉湯同白飯,而白飯仲可以選擇放紫菜粉!🥗沙律食任何野都要配有蔬菜才比較健康,落埋芝麻醬可增加味覺,唔會覺得好似食緊生菜咁🙈🍲牛肉湯用左有牛肉、紅蘿蔔及蕃茄煮的,湯味很重牛肉味😎🥩牛柳 180g一上台店員係用廚巾cover住牛的,因為是只有1成熟,但用石板燒慢慢燒成你想要的成度。我等到差唔多5成就拎走廚紙了,然後慢慢切開佢,再慢慢燒多一陣。石板燒高溫可以鎖住肉汁,牛柳味很濃,外脆內軟。配上蒜蓉辣汁,令牛柳味度更好☺️🥩澳洲牛仔肉眼 180g一上台店員一樣係用廚巾cover住牛的,以免彈到油,肉眼份量好足料及好厚。牛肉味好濃,而且同牛柳一樣肉質嫩,比牛柳的肉汁較多,朋友話配埋白飯簡直絕配😌

🥗沙律

🍲牛肉湯
用左有牛肉、紅蘿蔔及蕃茄煮的,湯味很重牛肉味😎

🥩牛柳 180g

🥩澳洲牛仔肉眼 180g